30 серпня 2019

Не просто очищення - фінські державні ліси збирають за допомогою дванадцяти різних методів



Пеньки, їх діаметр, розмір, кількість та породи дерев часто говорять багато про те, який спосіб збирання використовувався на відповідній ділянці. Фото: Shutterstock

Гарне управління лісом передбачає вибір способу лісозаготівель, який відповідає характеристикам лісосховища та потребам власника лісу. Очищення та збирання безперервного вкриття - не єдині методи.

У публічних дискусіях з питань лісового господарства люди зазвичай говорять лише про два способи збирання врожаю, чи то чіткування, чи то безперервне покриття, так і нерівнолітнє.

Лісове господарство нерівномірно не включає чітку стадію відновлення лісів. Нові дерева не висаджують і не висівають, а ґрунт готують так само, як після регенераційної вирубки.

Серед методів збирання врожаю, що застосовуються фінською державною лісогосподарською компанією Metsähallitus, лише вибіркова вирубка та обробка невеликих площ віднесена до лісового господарства нерівнолітніх. Як випливає з назви, лісове господарство в нерівному віці має на меті ліс з різноманітною віковою структурою.

З іншого боку, ліси, що знаходяться в лісовому господарстві, що не визріли, - або періодичне лісове господарство, яке спирається на вирубку - також зазвичай містять дерева різного віку. Різноманітна вікова структура також є метою фінської лісової політики.

Навіть при літньому віці ліс можна підтримувати лісовий покрив. Приклади методів, які використовуються тут, включають проріджування добре дозрілих насаджень та видалення насіння або укриття дерев, коли це вже не потрібно.



Методи лісозаготівлі в нерівномірному віці використовуються Metsähallitus.Новий закон про ліси запровадив лісоводство безперервного покриття
Вибір методу лісового господарства повинен бути безкоштовним

Способи заготівлі лісового господарства, які використовуються в старості, використовуються Мецахаллітусом.

Як збирає урожай Metsähallitus

При обробці невеликих площ ділянки площею до 0,3 га - тобто половина футбольного поля - є чіткими. Очікується, що новий стенд з’явиться з насіння дерев, що оточують просіку. Щоб насіння проросло, ґрунт також може бути підготовлений у зв'язку зі збиранням.


Приклад вирощування невеликої площі мецехаліту. Фото: Лаурі Карвонен


Площа вирубки насіння деревця Metsähallitus. Фото: Лаурі Карвонен


Перша стоншувальна зона Metsähallitus. Дерева на задній купі показують невеликий розмір дерев, зафіксованих першим проріджуванням. Фото: Лаурі КарвоненРегенерація невеликих площ однакова з обробкою невеликих площ, за винятком того, що очищені площі є більшими, 0,3–1 га. Після збирання врожаю слід створити нову підставку, якщо не очікується, що вона буде природно проростати з насіння навколишніх дерев.

Періодичне лісове господарство базується на періодах сівозміни. Кожен період закінчується відновлювальною вирубкою, після чого ліс відновлюється. Це означає створення нового лісового насадження шляхом посадки чи посіву нових дерев або шляхом природного відновлення.

Регенераційна вирубка може бути очищенням дерев, де видаляються всі або майже всі дерева, або рубіж природною регенерацією, де найбільші дерева залишаються стоячи, щоб забезпечити насіння для наступного покоління.

До набрання чинності новим Законом про ліси у 2014 році періодичне лісове господарство було майже виключно лісовим методом, який застосовувався у Фінляндії. Новий закон, однак, Metsähallitus прийняв лісоводство з безперервним покриттям на певних спеціальних ділянках, а також у місцях, де було б складно створити нове деревостояння після розрізання дерев, а також очікується, що ліс також відновиться природним шляхом.

Наприклад, може бути розумним уникати чіткості в пішохідних районах, щоб зберегти рекреаційну цінність лісу. У районах, важливих для біорізноманіття, методи безперервного покриття можуть захищати особливу лісову фауну та флору та вологий мікроклімат. Метод також допомагає створювати екологічні коридори та підтримувати управління іграми.

Metsähallitus вирішив створити три модельні зони безперервного покриття лісового господарства, що охоплюють загальну площу 5000 га. Території розташовані на півночі та сході Фінляндії, а результати використання методу будуть відслідковуватися щонайменше 30 років, а звіти - кожні п’ять років.

Ставлення людей до методів лісового господарства, як правило, має сильну ідеологічну основу: одні клянуться безперервним прикриттям, інші - чіткою вирубкою. Тимо Пуккала , професор планування лісового господарства в Університеті Східної Фінляндії, закликає до більшої свободи мислення.

Ідея лісового господарства завжди полягала в тому, що методи управління повинні вибиратися відповідно до характеристик лісового господарства. За словами Пукала, те саме має застосовуватися і тоді, коли обрано розріз.

У лісовому господарстві у вільному стилі, запропонованому Пуккалою, слід лише переглянути сучасний стан купе та розглянути, які дії потрібно вжити для задоволення майбутніх потреб лісового господарства. Пукала вважає, що відповідь часто є безперервним покриттям лісового господарства, але це також може бути періодичне лісове господарство та витончення чи відновлення.

Селективні лісозаготівлі можуть застосовуватись на родючих ялинових болотах та на мінеральних ґрунтах із меншими, здоровими деревами, розташованими нижче найбільших дерев та з великою ймовірністю природного відновлення. Метод також хороший для соснових насаджень на сухих верхах, ескірах та торфовищах, що переносять природні нерівнолісні ліси.

Вибірковий лісозаготівля може використовуватися в тому ж відсіку з інтервалом 10–20 років на півдні Фінляндії, тоді як на півночі Фінляндії інтервал становить 15–30 років.


Вирощування невеликих площ доцільно на ділянках того ж типу, що і для селективної рубки, а також частота збирання врожаю приблизно однакова. Цей метод також може бути використаний для того, щоб почати перетворювати літ, що визріли, на нерівнозрілий ліс.

При розрізуванні видаляють усі або майже всі дерева в лісовому відсіку. На ділянці залишаються утримуючі дерева відповідно до побажань власника лісу або вимог сертифікації лісу.

Наприклад, сертифікація PEFC стверджує, що на кожному гектарі чіткості потрібно залишити по десять дерев утримання. Ці дерева ніколи не можна вивозити з лісу. Натомість їм дозволяється падати і гинути, щоб створити руйнуючу деревину, важливу для біорізноманіття.

Фінський закон про ліси зобов'язує власників лісів встановити новий лісовий масив на чіткої ділянці протягом визначеного періоду шляхом посадки, сівби або природного відновлення.

Висівка насіннєвих дерев - це регенераційна вирубка, де великі, якісні дерева залишаються стоячи, щоб забезпечити насіння для наступного покоління дерев. Метод підходить для деревних порід, які потребують багато світла, наприклад, сосни шотландської та сріблястої берези.

Однак метод добре працює лише тоді, коли хороший урожай насіння. Не кожен рік хороший, і на півночі Фінляндії може бути кілька поганих років поспіль. Бідні насінні роки - це проблема всіх лісових методів, заснованих на природному відновленні.

Заготівля смуг також іноді розглядається як специфічний метод. Це передбачає чітку виручку вузьких смуг лісу з подальшим природним відновленням навколишніх дерев.

Потоншити зверху означає видалити найбільші дерева. Вони часто є насіннєвими деревами, залишеними необрізаними при вирубці насіннєвих дерев. Мета цієї операції - дозволити зростанню дерев, що залишилися, не затьмарюючи їх.

Витончення зверху може утворювати один етап у тому, що називається двоступеневим управлінням лісом, що підтримує безперервний лісовий покрив. Починається з вирубки насіннєвого дерева або вирубки деревини, де найбільші дерева залишаються необробленими, щоб забезпечити насіння для регенерації.

Дерева залишаються стоячими, поки нове покоління не досягне висоти 1,5 метра. Після цього найбільші дерева можуть бути видалені в один або два етапи.

Збір дерев насіннєвих дерев з насіннєвими деревами - це вирубка насіннєвого дерева, де стоять не тільки насінні дерева, але і ряд зайвих дерев. Згідно з настановою Metsähallitus, обсяг, який потрібно залишити, становить як мінімум 20 кубічних метрів на гектар, або мінімальна площа 15 відсотків загальної площі врожаю.

Після того, як нове покоління дерева буде налагоджене, насінні дерева видаляють, але утримуючі дерева залишають стоячи.

Вирубка вкритого дерева - це регенераційна вирубка, спрямована на природне відновлення ялини. Найбільші дерева залишаються необробленими, щоб укрити молоду стійку ялини від сильного світла, оскільки ялина найкраще процвітає в тіні. Перед вирубкою лісоматеріалів може бути проведено проріджування великих дерев для посилення природного проростання та зміцнення дерев від вітру.

Перше проріджування проводять , коли деревостани досягає висоти 12-16 метрів після регенерації. На півдні Фінляндії це зазвичай займає 25–30 років, а на півночі 30–40 років.

Перше проріджування проводиться до того, як змагання між окремими деревами почнуть обмежувати ширину їхніх навісів. Якщо її залишити занадто пізно, дерева починають втрачати листя або голки та гілки, що послаблює їх ріст.

Перше проріджування прискорює ріст дерев, що залишилися, і дозволяє їм міцніше рости. Врожай деревини від першого проріджування може бути проданий на целюлозному заводі і може становити 30–60 кубометрів на гектар.

У міру того, як ліс продовжує рости, протягом періоду обертання буде проведено 1–2 інші проріджування . Високе або низьке проріджування або якісне проріджування мають на меті створити більш міцні дерева та збільшити дохід деревини.

Низьке проріджування видаляє менші дерева, щоб створити більше місця для більших. Високе стоншення видаляє великі дерева, але і більш дрібні дерева, які знаходяться в поганому стані або затьмарені. Дерева, що мають майже розмір, необхідний для лісоматеріалів, залишаються для зростання протягом наступних 10–20 років.

Якісне проріджування видаляє дерева, затьмарені більшими, які часто бувають маленькими і дуже тонкими, а то й більшими, які мають недостатню якість.

Перше проріджування зазвичай проводиться як низьке або якісне проріджування. Коли ліс доросліший, найбільш звичайним методом є якість або висока проріджування.

Зріла підставка також може бути стоншена в тому, що можна назвати створенням космосу . У зрілому стенді найбільші дерева досягли розмірів колоди і темпи їх зростання починають знижуватися. Іншою можливістю може бути відродження рубок, але якщо власник лісу хоче відкласти це з фінансових, екологічних чи господарських причин, наприклад, створення космосу є альтернативою.

Під час створення космосу видаляється якомога більше дерев, не досягаючи визначення чіткості, метою є досягнення максимальної природної регенерації.


20–25 відсотків дерев видалено. На сайті можна буде знову ввійти, коли новий стенд досягне висоти 2–4 метри. Мета - мозаїчна структура лісу.

Очищення дерев із додатковими утримуючими деревами залишає більше дерев, що зберігаються, ніж звичайні. Відповідно до настанови Metsähallitus, об'єм утримуючих дерев за цим методом повинен перевищувати 20 кубічних метрів з гектара або 15 відсотків площі врожаю.

Стаття заснована на інтерв'ю з Лаурі Карвонен, начальником відділу планування в Metsähallitus.Область очищення метсахаліту. Фото: Лаурі Карвонен

Читайте більше з Forest.fi: Вірите чи ні - десять дивовижних фактів про механізовану заготівлю деревини
ХАННЕС МЕНТІРАНТА

0 коммент.:

Дописати коментар