29 серпня 2019

Науковці ЖНАЕУ з колегами досліджували санітарний стан соснових лісів



У лісових масивах ДП «Коростишівське ЛГ» зібралися науковці (к.с.-г.н, провідний науковий співробітник УкрНДІЛГА І.М. Коваль, к.с.-г.н, доценти Житомирського національного агроекологічного університету – О.Ю. Андреєва та А.В. Вишневський), фахівці ДСЛП «Вінницялісозахист» (О.Г.Болюх, С.В. Болюх, В.Д. Стегняк) та лісового господарства з приводу погіршення санітарного стану соснових лісів, яке триває вже майже 10 років.

«Ми одержали нову інформацію стосовно особливостей росту і стану соснових лісів Житомирщини, особливостей поширення «короїдного» всихання, зокрема заселення дерев на межі зі зрубами різної давнини у порівнянні з деревами в глибині лісу.
Санітарний стан оцінюють зазвичай окомірно за зовнішнім виглядом крони, – відзначила викладач ЖНАЕУ Олена Андреєва. – Але є ще один важливий показник, який чітко і швидко реагує на зміни у навколишньому середовищі – радіальний приріст. На деякі впливи він реагує відразу, на інші – наступного року. Дослідження багаторічної динаміки цього показника дає змогу встановити тривалу історію дії різних чинників, зокрема погодних умов і шкідливих комах. Адже доведено, що дерева, які ростуть на межі зі зрубами, раптово виявляються сильно освітленими та втрачають опір до заселення короїдами. Брали до уваги й будову крон, і наявність поселень короїдів, і багато інших показників. Тепер залишилося виміряти ширину річних кілець, зробити статистичний аналіз та висновки, які можуть бути корисними практикам лісового господарства».






Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету
29.08.2019

0 коммент.:

Дописати коментар