26 серпня 2019

Клімат-гуру Петтері Таалас: Найбільший виклик глобальної лісової політики полягає у припиненні знищення тропічних лісів


Дощові ліси не відновлюються, і зазвичай земля передається в інше користування. У Борнео очищений тропічний ліс для плантації пальмової олії. Фото: Shutterstock

Петтері Таалас, Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), агенція Організації Об'єднаних Націй, сподівається на факти та реалізм у дебатах щодо клімату - надмірні заходи можуть зіграти на руку популістам.

Генеральний секретар Петтері Таалас вважає, що кліматичні дебати у Фінляндії є унікальними у світі.

«Ми в основному говоримо про ліси та збільшення їх поглинань, а основою проблеми зміни клімату є використання викопного палива. Проблему можна вирішити лише відмовившись від викопного палива, а не збільшуючи запаси вуглецю », - каже Таалас.

За словами Тааласа, зараз створюється картина, згідно з якою зменшення вирубки лісів дозволить змінити клімат під контролем, хоча це змітає основну проблему - використання викопного палива - під килим.

"У Фінляндії, здається, існує велика пристрасть щодо лісів, що питання клімату особливо породило сторони, наголошуючи на біорізноманітті лісів".


Зміни клімату також можна запобігти лісонасадженням, але це само по собі не може компенсувати викиди викопного палива ", - каже Петтері Таалас. Фото: Markku Laukkanen

Таалас каже, що якщо Фінляндія зменшить вирубку та виробництво лісового господарства, закупівля та використання деревини може бути просто перенесена в інші країни, де лісове господарство, ймовірно, не є настільки екологічно стійким, як у Фінляндії. За словами Тааласа, краще зберігати лісове господарство у Фінляндії, ніж пускати його в країни, де люди не піклуються про стійкість лісів та екологічні фактори в подібній мірі.

«За міжнародним порівнянням фінське лісове господарство є стійким за багатьма критеріями. Це тому, що ліси мають велику фінансову цінність для Фінляндії, і ними управляється стійко ».
Найбільша вигода від збільшення раковин може бути отримана в слабо зарослих лісах країнах

"Найбільший виклик глобальної лісової політики - зупинити знищення тропічних лісів", - констатує Таалас. "У таких районах ліс не оновлюється, а земля передається в інше користування".

"Збільшення поглинання лісів може досягти найбільшого рівня в районах, де принципово мало лісу, як і припинення знищення тропічних лісів".

Шляхом належної практики ведення лісового господарства ми можемо посилити захоплення вуглецю і, наприклад, запобігти лісовим пожежам. Таалас посилається на минулорічні пожежі в старих лісах Канади, в яких було вироблено стільки вуглекислого газу, скільки всі інші викиди країни.

За словами Тааласа, заходи, необхідні для припинення зміни клімату, потребують прийняття громадян. Він каже, що французький рух "Gilet jaunes" (Жовті жилети) виникла через збільшення цін на пальне зважаючи на клімат. У таких країнах, як Китай, Німеччина та Польща, повністю припинити використання вугілля на даний момент неможливо, оскільки його використання має велике фінансове та робоче значення.

«Ці реалії слід пам’ятати, коли негайно вимагаються рішення протидії зміні клімату. Якщо питання, що хвилюють громадян, будуть реалізовані дуже швидко, керівники органів влади повинні бути готові до зворотного зв'язку ", - каже Таалас.

«Важливо знайти загальноприйнятні та фінансово привабливі методи, такі як податок на транспортні засоби, геотермальна енергія та сонячна енергія. Неприйнятні методи можуть призвести до зростання популярності популістських рухів, наприклад.
Заліснення не може компенсувати викиди викопного палива

За словами Тааласа, основними проблемами у Фінляндії є усунення використання вугілля та скорочення викидів у трафік. Однак використання вугілля Гельсінкі говорить про менше, ніж про ефект поглинання вуглецю в лісі.

Він також згадує про звинувачення в авіаційній галузі, хоча судновий рух генерує втричі більше викидів. Він каже, що, з точки зору їхнього впливу, люди повинні відрізняти основні проблеми від другорядних з точки зору їх впливу.

За словами Тааласа, для цієї глобальної проблеми необхідно знайти глобальні рішення. Він каже, що в кліматичній політиці Фінляндія повинна впливати на великі країни та міжнародні організації через свою зовнішню політику.

«На даний момент Фінляндія може відігравати впливову роль під час головування в ЄС. Ми також можемо впливати за допомогою політики розвитку та через ООН. Наприклад, ми маємо значний досвід у галузі технологій із низьким рівнем викидів та лісонасаджень.

Власні заходи Фінляндії щодо запобігання зміні клімату повинні бути поставлені у глобальні рамки: ми не можемо вирішити цю проблему виключно власними діями. Всесвітня метеорологічна організація, якою очолює Таалас, має майже 400 станцій вимірювання вуглецю по всьому світу. Вони стежать за кругообігом вуглецю, його концентрацією в атмосфері та його захопленням у біосфері та океанах.

«Відмова від використання викопних видів палива є ключовим питанням, на яке керівники повинні зосередитися на глобальному рівні. Зміни клімату також можна запобігти лісонасадженням, але це само по собі не може компенсувати викиди викопного палива, якщо використання енергії не буде перенесено на рішення, що не мають викидів ».

Ця стаття є частиною комунікаційного проекту "Metsä vastaa" (лісові відповіді) Фонду Metsämiesten Säätiö , який публікує актуальні фінські та європейські інтерв'ю та виступи про стале лісове господарство.

МАРКУ ЛАУКАНЕН
22.8.2019

0 коммент.:

Дописати коментар