08 лютого 2020

Суперечка між Україною та ЄС щодо заборони експорту лісу перейшла в активну фазу



Торговий представник України закликає всі зацікавлені сторони висловитись з приводу заборони експорту лісу-кругляку з України.

Арбітраж між Україною та Євросоюзом щодо заборони експорту лісу-кругляку перейшов у активну фазу. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки — торговий представник України Тарас Качка.

Він нагадав, що 20 червня 2019 року відповідно до статті 306 Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, ЄС ініціював процедуру вирішення спору стосовно тимчасової заборони Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді. Арбітражну групу для розгляду цього питання було створено 28 січня 2020 року.

«Відповідно до правил процедури вирішення спорів Угоди про асоціацію заінтересовані фізичні чи юридичні особи, що перебуввають на території Європейського Союзу та України (Amicus curiae), можуть подавати добровільні письмові подання до арбітражної групи», — написав Качка у Facebook.

«У зв’язку із цим прошу всіх, хто має щось сказати по цій темі, уважно поставитись до цього оголошення», — додав він.

Подання мають бути стислими, включно з додатками, і безпосередньо стосуватися фактичних та правових питань, які розглядаються арбітражною групою. Подання має містити опис фізичної чи юридичної особи, яка надіслала це подання, включаючи її адресу, вид її діяльності та джерело її фінансування, а також вказувати на характер інтересів, який ця особа має у поточному арбітражному провадженні. Їх можна надсилати не пізніше 27 лютого 2020 року на електронну адресу: espai@usi.ch.

Як повідомлялося, у ЄС вважають, що заборона на експорт лісу-кругляка порушує Угоду про асоціацію.

З 1 січня 2017 року діє абсолютна заборона експорту лісу з України (мораторій на тверді породи дерева діє з 2015 року, заборона на експорт сосни — з 2016-го). У вересні 2018 року Верховна Рада дозволила експортувати дрова.

6 лютого, 11:54 
24tv.ua

0 коммент.:

Дописати коментар