22 лютого 2020

Потужне озеленення, яке спостерігається на планеті, сповільнює глобальне потепління. І це не жарт

Лише за останні 30 років норвезький архіпелаг Шпіцберген став зеленішим на 30%, кажуть в NASA.



Подія: Науковці встановили, що планета стала зеленішою, ніж на початку 1980-х років. Оновлені карти NASA демонструють, що тенденція озеленення продовжується і цей процес сповільнює глобальне потепління.

Деталі: На карті (зображена нижче) дослідники кольорами позначили зони, де в період з 2000 по 2018 роки збільшилася (зеленим) або зменшилася (коричневим) кількість зелених насаджень. Білий колір позначає безплідні землі (крига, пустеля, забудова, вода, болота).

Наприклад, у Китаї, Індії та Європі (зокрема в Україні) кількість зелених насаджень суттєво зросла, натомість ситуація в басейні Амазонки (Південна Америка) виглядає критично. Воно й не дивно, адже теперішній президент Бразилії Жаїр Болсонару суттєво послабив законодавство щодо захисту навколишнього середовища. За даними екологів, лише впродовж останнього місяця площа амазонських лісів скоротилася на 280 квадратних кілометрів. Також зменшилася кількість зелених насаджень у Центральній та Південній Африці.



Фото NASA

Втім це не змінює глобальної тенденції. В результаті глобального потепління значно зеленішими стали північні і арктичні регіони. Наприклад, кількість рослинності на норвезькому архіпелазі Шпіцберген збільшилася на 30%. А середня літня температура повітря тут виросла з 2.9 до 4.7 градусів за Цельсієм (в період з 1986 по 2015 рік).



Фото NASA

Вчені кажуть, що масштабне озеленення, яке розпочалося у 1980-х роках, могло зменшити глобальне потепління на цілих 0,2-0,25° градуси за Цельсієм. Це означає, що без сплеску росту рослин світ був би ще теплішим, ніж зараз.

Коментарі: "Іронічно, що ті самі викиди вуглецю, які спричинюють шкідливі зміни клімату, також підживлюють ріст рослин, — цитує сайт Еarth Оbservatory NASA Джарлі Бйорк з Норвезького інституту досліджень природи. — А це робить глобальне потепління дещо помірнішим".

"Озеленення і пов'язане з ним охолодження планети — корисні процеси. Але людям слід продовжувати скорочувати викиди, щоб зберегти планету життєздатною", — додав Шилонг ​​Піао з Пекінського університету.

Що було раніше: Невдовзі зелених насаджень на планеті стане ще більше. Екоактивісти анонсували масштабну акцію на планеті — 100 000 000 дерев у 100 країнах світу. Усі ці дерева вони планують висадити в один день. Акція має відбутися 20 березня. Україна також приєднується до глобальної ініціативи. Ентузіасти з різних областей мають за 24 години висадити 1 000 000 дерев.





Автор: Газета Експрес. Новини в деталях

0 коммент.:

Дописати коментар