22 лютого 2020

Ліс у смартфоні по-фінськи



Лісовий портал надає електронні послуги для галузі.

Фінський Лісовий центр за допомогою спеціалізованого веб-сайту Metsaan.fi надає електронні послуги лісовласникам щодо стану лісу на їх ділянках, а також створює майданчик для комунікації з іншими учасниками ринку. Наявність такого сервісу полегшує лісоуправління та підтримує зв’язок з професіоналами лісового господарства.

Ліс «під мікроскопом»

Ліси Фінляндії покривають три чверті ландшафту країни, і моніторинг змісту цього величезного простору лягає на Фінський Лісовий центр (ФЛЦ). ФЛЦ є фінансованою державною організацією зі сприяння сталому лісовому господарству та лісогосподарській діяльності, яка працює під стратегічним керівництвом Міністерства сільського та лісового господарства Фінляндії. З метою полегшення роботи стосовно моніторингу та управління фінськими лісами ФЛЦ створено веб-сайт Metsaan.fi (ліс), який надає електронні послуги та створює ринковий майданчик для власників лісів. Нагадаємо, що з усього лісового масиву Фінляндії 60% припадає на приватні ліси, державна частка лісу становить 25%, решта15% належать місцевим громадам, церквам тощо.

Портал Metsaan.fi є безкоштовним для користувачів та фінансується Міністерством сільського та лісового господарства Фінляндії. Також ресурс підтримує виконання багатьох стратегій та директив ЄС, включаючи Лісову стратегію ЄС, директиви PSI та INSPIRE, розвитку сільських місцевостей та збереження біорізноманіття.

Metsaan.fi пропонує власникам лісів найсвіжішу інформацію про їх стан та властивості. Карти і аерофотознімки чітко показують, де розташовані об’єкти і як вони виглядають. Інформація відображається для кожної ділянки деревостанів з розбивкою за типом ґрунту, дерева і природним походженням. Аерофотознімки і карти є важливими інструментами для професіоналів галузі, а для малого бізнесу Metsaan.fi може повністю замінити необхідність мати власну географічну інформаційну систему (ГІС) або систему CRM.

Слід зазначити, що для більшості приватних фінських лісовласників ліс не є основним джерелом доходу, і лише невелика їх частина має професійні навички лісівництва. Багато з них уже пенсіонери і проживають далеко від лісів, якими вони володіють. Крім інформації, сайт пропонує власникам можливі дії, наприклад, щодо заготівлі деревини, включаючи оцінку доходів і витрат. Користувачі можуть безпечно увійти в систему, використовуючи свої коди онлайн-банкінгу. Послуги порталу пропонуються двома мовами – фінською та шведською.

Портал також містить й іншу актуальну контактну інформацію для власників лісів та учасників ринку. Так, на порталі можна знайти підприємства лісового господарства, лісогосподарські асоціації та покупців деревини. Сайт надає відкритий доступ (і завантаження) державних даних інвентаризації лісів із прозорими вимірами, які можуть використовувати як покупець, так і продавець. Власники лісу можуть перевірити, які постачальники послуг доступні в районі, прилеглому до їх ділянок, і, при необхідності, дозволити обраним партнерам переглядати свої дані або обмінюватися ними. Професійні постачальники лісових послуг можуть також зв’язуватися з власниками лісів за власною ініціативою.

ГІС та штучний інтелект

Співробітники ФЛЦ оновлюють портал даними, отриманими при лазерному скануванні, аерофотозйомці, вимірах пробних площ і безпосередньому відвідуванні лісових об’єктів. Збір зазначених даних є статутним завданням ФЛЦ. Між обстеженнями інформація підтримується на основі повідомлень, які фахівці ФЛЦ отримують від власників лісу і лісогосподарських організацій. Приріст деревини враховується в даних на порталі, і оновлюється щорічно, як і пропоновані дії для лісовласників. Загальна інвентаризація по всіх лісах проводиться кожні шість років.

На даний час ФЛЦ служить центральним джерелом точних, достовірних даних у режимі реального часу, які використовуються власниками лісів та іншими учасниками ринку. Як зазначає директор з розвитку ФЛЦ Тапані Хямяляйнен, дані мають бути настільки точними, щоб користувачі – і власники лісу, і покупці – могли укладати угоди без необхідності виходу безпосередньо в ліс. У 85% випадків ФЛЦ має точні дані, продовжуючи працювати над вирішенням проблем, які заважають додати до них решту 15%.

Щоб заповнити прогалину в точних даних і зменшити обсяг польових робіт, ФЛЦ розпочав використання штучного інтелекту. Одним із перших варіантів його застосування є збір інформації про молоді ліси і насадження саджанців. Дані ГІС, джерела зображень, а також набори даних про клімат і погоду об’єднуються для отримання точних вимірювань деревостану і точнішого прогнозування інвентаризації лісу. Алгоритми машинної обробки після тестування показали можливість отримання таких само даних вимірювань, які раніше були потрібні при особистому огляді.

Надалі штучний інтелект буде допомагати фахівцям ФЛЦ проводити точні інвентаризації лісу без польових інспекцій. Це дозволить надати лісівникам і власникам лісу інформацію про обсяги і породи деревини без необхідності виїжджати на місцевість для проведення дорогої та трудомісткої перевірки. Також у ФЛЦ планують використовувати можливості технологій штучного інтелекту для виявлення ознак нападів ялинового короїда за допомогою супутникових фотографій лісів, а також для оптимізації логістичних ланцюжків поставок у лісовому господарстві.

Роботи в лісі

Оскільки сьогодні в лісовому господарстві Фінляндії працює не так вже й багато лісівників, застосування можливостей сучасних технологій є одним із напрямків поліпшення управління фінськими лісами. Нещодавно фахівці ФЛЦ розпочали втілення амбітної ідеї використання роботів для автономного виконання більшості завдань з обслуговування лісу. Однак, цьому має передувати копітка підготовча робота. Перш ніж навчати роботів виконувати ту чи іншу роботу в лісі, співробітники ФЛЦ повинні бути впевнені, що зібрані ними дані про ліси точні, достовірні та доступні. Вони використовують аерофотознімки і лідарні (геохімічні) знімки для створення кадастрів лісу, каталогізації вимірювань дерев і деталізації їх видів. Потім вони збирають, відображають і аналізують всі дані, які знадобляться роботам, у ГІС.

За словами Тапані Хямяляйнена, він та його команда бачать у роботах низку переваг. На їх переконання, враховуючи наявність детальних баз даних та технологічні можливості, сьогодні немає ніяких причин, чому, наприклад, машини для заготівлі дерев чи обробки саджанців не можуть бути автоматизовані. Автоматизація може спростити управління лісами, особливо для приватних власників. Крім того, роботи можуть заповнити прогалину в сфері зайнятості через відсутність інтересу до роботи в лісовому господарстві. Сьогодні в Фінляндії не спостерігається великої черги людей, які б бажали по 12 годин перебувати в лісі за кермом спеціальної техніки, а тому ця проблема не може бути вирішена без автоматизації, – переконаний Хямяляйнен.

Очевидно, що найближчим часом у фінських лісах запрацюють роботи-лісівники, які будуть управлятися з ФЛЦ. Для широкого впровадження цих технологій у Фінляндії є майже все: необхідні бази даних, кваліфікований персонал ФЛЦ та державне фінансування.

Олександр КОЗКА,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар