29 лютого 2020

Ревізори і куратори: що чекає лісову галузь Чернігівщини?

Ревізори і куратори: що чекає лісову галузь Чернігівщини?
Через діяльність Демченка за останні два роки державі нанесено збитки близько 100 мільйонів гривень. Ці кошти недоотримали місцеві та обласний бюджети. А почалося все це з додаткового аукціону з продажу необробленої деревини, який відбувся у лютому 2018 року, 12 державним лісогосподарським підприємствам, які входять в структуру управління лісового та мисливського господарства, нанесено збитків на 14,8 мільйона гривень. Так, на кожному кубі необробленої деревини лісгоспи втратили 400 гривень. Якщо порахувати у масштабах тисяч кубів, то це – мільйони гривень.


Корупція в лісовому господарстві Чернігівщини має глибоке коріння, а віднедавна – на слуху в усієї України. Після офіційного візиту в лісгоспи області Прем’єр-міністра Олексія Гончарука в обласне управління лісового та мисливського господарства приїхала перевірка з Держлісагенства. Під діючим начальником ОУЛМГ Олександром Зінченком захиталося крісло. І хоча Зінченко на посаді тільки сім місяців, але, схоже на те, що всіх собак спробують спустити на нього. Справжні ж корупціонери вийдуть сухими із води.
Здавалося б ця перевірка мала бути об’єктивною, адже завдання було поставлено вищими особами держави – особисто Прем’єр-міністром та головою Держлісагенства. На ділі ж виявилося, що лісовими аудиторами заправляють не з Києва, а з Чернігова.
Мова йде про діючого першого заступника Зінченка Олександра Жука – саме він неофіційно курує перевірку. Всім відомо, що Жук є креатурою попереднього керівника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Демченка і саме Демченко таким чином намагається замести сліди свого дворічного правління. А було воно критичним для лісової галузі Чернігівщини і запустило незворотні процеси банкрутства, що от-от настануть в багатьох лісгоспах. Втрати лісової галузі обраховуються десятками, якщо не сотнями мільйонів гривень.
Нагадаємо, Олександр Демченко є депутатом Чернігівської облради. На виборах балотувався від Блоку Петра Порошенка. З поразкою лідера однойменного блоку на президентських перегонах Демченко попросився у Холминський лісгосп, звідки і прийшов. Як бонус за корупційні схеми він отримує від тодішнього керівника Держлісагенства Володимира Бондаря гарантований контракт на наступні 5 років. Однак така перспектива не припала до душі звичайним робітникам – за 7 місяців відтоді як Демченко керує Холминським лісгоспом, 90 лісівників написали заяви про звільнення. Спеціалістів не влаштовують не лише нестерпне відношення, але перш за все умови оплати праці. У холминських лісівників – найнижча зарплата в структурі Чернігівського ОУЛМГ. А звідки взятись достойній зарплаті, коли деревину продають за заниженими цінами?
Просто однопартійці: Демченко і Куліч
Про схеми Олександра Демченка неодноразово писали в пресі, а трудовий колектив Холминського держлісгоспу зібрав більше 200 підписів за його відставку. У такій ситуації столичним ревізорам логічно було б поїхати з перевіркою саме в Холми. Та Олександр Жук, неофіційно домовившись з начальником відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства України Русланом Крикуном, скеровує перевірку в Городню, Корюківку та Новгород-Сіверський – в стабільно працюючі лісгоспи. Схоже на те, що крайніх шукають не там! Стосовно Олександра Зінченка, на якого спробують повісити недостачі, то як керівник він виявився дійсно слабким – не зміг впоратись з налагодженими схемами свого попередника. До того ж сім місяців – це не той час, коли можна реально зламати хребет лісовій мафії, курованій місцевим олігархатом і кишеньковими прокурорами.
Ініціативи очільника Чернігівської облдержадміністрації Андрія Прокопенка у боротьбі з нелегальними рубками, безумовно, є правильними, однак йому варто було б більш детально вникнути в ситуацію і неформально поспілкуватися з справжніми лісівниками. Цим людям, однозначно, є про що розповісти!
Костянтин Ярошенко

0 коммент.:

Дописати коментар