08 квітня 2020

Щодо припинення державної служби окремих державних службовців

НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

РОЗ'ЯСНЕННЯ

від 31.03.2020 р. N 90-р/з

Щодо припинення державної служби окремих державних службовців, які перебувають поза штатом державного органу, після завершення визначеного граничного строку

Законом України від 19 вересня 2019 року N 117 "Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади" внесено зміни до Закону України "Про державну службу" (далі - Закон), якими, зокрема, передбачено додаткові підстави припинення державної служби окремих державних службовців за ініціативою суб'єкта призначення.
Звільнення державного службовця з посади державної служби категорії "А" на підставі частини першої статті 871 Закону передбачає одночасне зарахування такого державного службовця за штат відповідного державного органу. При цьому частина друга цієї статті встановлює граничний строк такого перебування поза штатом - шість місяців з дня звільнення з посади.
Законом передбачено ряд гарантій для таких державних службовців, зокрема, можливість переведення на будь-яку вакантну посаду державної служби не нижче категорії "Б" у державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, без проведення конкурсу. Відповідні посади надаються на розгляд державним службовцям за пропозицією НАДС.
Згідно з частиною п'ятою статті 871 Закону якщо протягом строку, визначеного частиною другою цієї статті, державному службовцю не запропоновано переведення відповідно до частини четвертої цієї статті, такий державний службовець звільняється з державної служби керівником державного органу, за штатом якого він перебуває, з виплатою вихідної допомоги у розмірі шести посадових окладів за останньою посадою.
Відповідно до частини шостої вказаної статті Закону якщо протягом строку, визначеного частиною другою цієї статті, державний службовець тричі відмовився від переведення на іншу посаду відповідно до частини четвертої цієї статті, такий державний службовець звільняється з державної служби керівником державного органу, за штатом якого він перебуває, без виплати вихідної допомоги.
Враховуючи викладене, виплата вихідної допомоги у розмірі шести посадових окладів за останньою посадою здійснюється державному службовцю, звільненому з посади державної служби категорії "А" на підставі частини першої статті 871 Закону, при звільненні з державної служби лише у разі якщо йому жодного разу не було запропоновано переведення на будь-яку вакантну посаду державної служби не нижче категорії "Б" у державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України. Звільнення на підставі частини п'ятої статті 871 Закону з виплатою вихідної допомоги відбувається в останній день граничного строку його перебування поза штатом державного органу.
Водночас у випадку звільнення або переведення такого державного службовця до завершення граничного строку перебування за штатом державного органу, виплата вихідної допомоги не здійснюється.
Якщо такий державний службовець тричі відмовився від переведення на запропоновану вакантну посаду державної служби, його звільнення відбувається на підставі частини шостої статті 871 Закону без виплати вихідної допомоги у день отримання третьої відмови.
У разі якщо такому державному службовцю запропонували принаймні одну вакантну посаду державної служби, однак до завершення граничного строку перебування поза штатом державного органу його не було звільнено у зв'язку з переведенням до іншого державного органу (у тому числі коли державний службовець не висловив своєї позиції щодо переведення на запропоновану посаду, один раз або двічі відмовився від переведення, погодився на переведення, однак наказ про звільнення у зв'язку з переведенням не оформлено), то такий державний службовець підлягає звільненню на підставі частини другої статті 871 Закону без виплати вихідної допомоги в останній день граничного строку його перебування поза штатом державного органу.
Звертаємо увагу, що положення статті 871 Закону не передбачають можливості продовження перебування на державній службі державних службовців, звільнених з посад державної служби категорії "А" та зарахованих поза штат відповідного державного органу, більше шести місяців з дня такого звільнення. Також Закон не містить обмежень щодо звільнення державного службовця, зокрема відповідно до статті 871, в період його тимчасової непрацездатності та у період перебування у відпустці.

В. о. Голови
В. Купрій
http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/FN060289.html

0 коммент.:

Дописати коментар