09 квітня 2020

Гарячий початок сезону



З відкриттям фінансування лісогосподарських робіт у південно-східних областях пожвавилася господарська діяльність.

Кошти на І квартал зі спецфонду державного бюджету у сумі 60,6 млн грн спрямовано на фінансування лісогосподарських робіт для південно-східних областей України. Паспорт бюджетної програми затверджений. Про це повідомив Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький на свої сторінці у Facebook.

«Це означає, що працівники лісгоспів вже отримують заробітну плату за січень-березень, буде забезпечено заходи з протидії лісовим пожежам, лісовідновлювальні роботи та інші необхідні речі», – зазначив він.

За словами Андрія Заблоцького, цих коштів недостатньо для виконання всіх лісогосподарських робіт на найвищому рівні. Однак, це хоча б дозволить втримати працівників та забезпечити охорону лісу.

Отже, фонд для підтримки так званих нересурсних лісгоспів, про створення якого почали говорити ще кілька років тому, запрацював.

Телефонуємо на Південь, на Херсонщину, щоб дізнатися, як там тепер, чи відчули лісівники полегшення?

Тетяна Касіч, начальник Херсонського обласного управління лісового і мисливського господарства:

– Гроші надійшли. Вже виплачено заробітну плату за січень, лютий. Вистачає й на березень. На сьогодні – заборгованість погашена. У спеціальному фонді окремим розділом – лісовідновлення і лісорозведення. Ці роботи ми вже фактично виконали. Посаджено 96 га лісів, на 37-и га виконано доповнення до посадок минулих років.

Також із цього фонду передбачено утримання державної лісової охорони, починаючи від керівників і до майстрів лісу. Зокрема фінансується утримання лісопожежних станцій і заробітна плата працівників цих станцій – спостерігачів, пожежників і водіїв. Це важливо, бо пожежонебезпечний сезон уже почався.

– Упродовж останніх кількох років через брак фінансування лісгоспи південних областей втрачали свої кадри – люди звільнялися. Чи вдасться тепер виправити ситуацію, поповнити штати?
– Це ще велика проблема, – пояснює Тетяна Григорівна. – Люди повертаються, правда, невеликий відсоток. Повертаються і лісничі, і кандидати на посаду директорів. Херсонський аграрний університет відкрив спеціальність «лісове і лісопаркове господарство». Ми намагаємося залучати молодь із нашої області. Так є більше надії, що фахівці залишаться працювати в своєму краї. Але проблема кадрова залишається. Дуже не вистачає робітників – тих же трактористів… Мінімальна кількість людей зараз є, але цього недостатньо. Починається наповнення штатів лісопожежних станцій, які поки що укомплектовані на 30 відсотків. Традиційно в березні формуються команди і відчувається нестача водіїв на пожежні автомобілі, бійців-пожежників… Ці люди повинні пройти спеціальне навчання, просто з вулиці людина не прийде.

Станом на 26 березня загальна площа пожеж на землях Держлісфонду у Херсонській області становить 5,87 га (22 випадків). Проблемою залишаються випалювання сухої рослинності, зокрема, очеретів у плавнях. Спіймати таких паліїв лісівникам неможливо через відсутність човнів, допомагають ДСНСівці, які мають пожежного катера. Та й територія на протилежному березі Дніпра, де зараз горять плавні, не має визначеного статусу. В 2013 році створено національний парк, але установчих документів він досі не отримав.

– З яким настроєм працюється в цих непростих умовах, – запитуємо Тетяну Григорівну.
– Якщо не буде оптимістичного настрою, бажання займатися своєю справою, то навіть фінансування не допоможе. Зірки з неба не знімаємо, але працюємо!

Іван КУГНО,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар