02 квітня 2020

Прокуратура зібралася в гості до лісових пожежних

Органи прокуратури збираються посилити нагляд за виконанням федеральними та регіональними органами виконавчої влади, а також господарюючими суб'єктами, вимог законодавства щодо охорони лісів від пожеж. Це вже не перша така спроба - після катастрофічних лісових пожеж 2010 року в Середній смузі було випущено вказівку Генеральної прокуратури (до сих пір діє) від 11 травня 2011 № 127/7 "Про посилення прокурорського нагляду за виконанням законодавства у сфері охорони лісів від пожеж ", яке наказувало" вважати даний напрямок одним із пріоритетних ". Але минула спроба до якоїсь скоординованої системної роботи в масштабах країни не привела - нагляд в основному зосередився на "стрілочниках" (керівників місцевого рівня - швидше заручниках ситуації, ніж її винуватців). 

Великі сівачі бардаку - ті, хто приховував мільйони гектарів діяли пожеж, звітував про готовність до пожежонебезпечного сезону при реальній неготовність, не забезпечував нормальне фінансування переданих суб'єктам РФ лісових повноважень і адекватне нормативно-правове регулювання, і т.д. - оброблялися в основному легким переляком. Тому і рівень охорони лісів від пожеж в цілому по країні за минулі десять років принципово не змінився.

Нижче наводиться повідомлення з сайту Генеральної прокуратури (посилання).

Генеральною прокуратурою Російської Федерації продовжені наглядові заходи в сфері забезпечення пожежної безпеки в лісах

Органами прокуратури на постійній основі здійснюється моніторинг стану законності в сфері лісокористування, включаючи питання забезпечення пожежної безпеки в лісах.

Підсумки минулорічного пожежонебезпечного періоду показали, що найчастіше збільшення числа і площі загорянь було пов'язано не тільки з несприятливими погодними умовами, а й з потуранням і бездіяльністю уповноважених органів державної влади, а також підвідомчих їм установ при підготовці до пожежонебезпечного сезону, що зажадало прокурорського втручання.

За прогнозами ФБУ «Авіалесоохрана» і Росгідромету в поточному році можливе перевищення середніх багаторічних значень параметрів пожежної небезпеки в 31 регіоні країни. У зв'язку з цим Генеральною прокуратурою Російської Федерації прокурорам суб'єктів Російської Федерації і прирівняним до них природоохоронним прокурорам доручено активізувати наглядову діяльність у зазначеній сфері, забезпечивши її профілактичну спрямованість.

Прокурори приступили до проведення систематичних перевірок виконання органами лісового господарства, муніципальними утвореннями і підприємствами лісопромислового комплексу нормативів протипожежного облаштування лісів і населених пунктів, функцій з моніторингу пожежної небезпеки в лісах і лісових пожеж, їх оперативного виявлення і гасінню, достатності та готовності сил і засобів, необхідних для боротьби зі стихією. Про ситуацію доручено доповідати регулярно.

Виконання федеральними та регіональними органами виконавчої влади, а також господарюючими суб'єктами законів про охорону лісів від пожеж перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури Російської Федерації.

0 коммент.:

Дописати коментар