04 квітня 2020

Інтерпол проти лісових злочинів



Міжнародна організація готова допомогти вітчизняним правоохоронним структурам.

Правопорушення, які мають місце у лісовій галузі, є однією із причин неможливості її повноцінного розвитку та відновлення відповідно до вимог сьогодення. На жаль, зусилля правоохоронців та держави, а нерідко їх імітація, не дають бажаних наслідків. Діяльність Інтерполу направлена, зокрема, на надання допомоги національним правоохоронним органам у боротьбі з лісовими злочинами в усіх їх проявах.


Ставка на співпрацю

Наслідки неефективної роботи правоохоронних органів у галузі лісового господарства можуть бути колосальними і простягатися далеко за межі шкоди, завданої безпосередньо лісам. За останніми оцінками Інтерполу, нелегальні лісозаготівлі та торгівля незаконно заготовленою деревиною становить від 15% до 30% всієї світової торгівлі лісоматеріалами і щорічно приносить дохід від $50 до $150 млрд. В окремих країнах частка незаконно заготовленої деревини становить майже 90% її експорту. Крім того, за цими злочинами стоять катастрофічні економічні, екологічні та соціальні наслідки. Між тим, багато країн ще недостатньо протидіють цій незаконній діяльності і Україна, яка має достатньо відповідних структур, – не виняток.

Лісова злочинність – це узагальнюючий термін для опису злочинної діяльності в лісовому секторі, що охоплює весь ланцюжок поставок – від рубки і транспортування до переробки та продажу деревини. Це також відноситься до тих кримінальних злочинів, які сприяють такій діяльності, включаючи зловживання, шахрайство з документами, корупцію та відмивання отриманих унаслідок цих дій грошей.

Інтерпол у межах своєї компетенції надає підтримку країнам-членам для зміцнення їх потенціалу щодо дотримання законів про лісове господарство і забезпечує міжнародне співробітництво між національними агентствами, зокрема, у здійсненні аналізу всіх видів інформації, яка полегшує або супроводжує боротьбу з незаконною лісогосподарською діяльністю та іншими пов’язаними з нею злочинами. При цьому організація забезпечує широкий набір інструментів і послуг для підтримки своїх країн-членів. Так, у 2012 році Інтерпол запустив проект LEAF (Law enforcement Assistance for Forests) – глобальну ініціативу з підтримки правоохоронних органів, які відслідковують у лісових господарствах міжнародні ланцюжки незаконного обігу деревини та розширення співпраці у транснаціональних поліцейських розслідуваннях.


На думку фахівців організації, глобальна міжвідомча співпраця правоохоронних органів у галузі лісового господарства допомагає країнам-членам виявляти злочинну діяльність із поставок нелегальних лісоматеріалів, забезпечує професійну підготовку слідчого та аналітичного потенціалу, сприяє заохоченню систематичного обміну розвідданими. Проект LEAF є ініціативою Інтерполу по боротьбі з нелегальними рубками і забезпеченню по-справжньому міжнародної мережі навколо злочинців, які експлуатують і руйнують навколишнє середовище. У рамках цього проєкту здійснюються операції проти тих, хто займається незаконними рубками і продажем деревини.

За даними звіту Global Forestry Enforcement 2019, за період з 2012 року було здійснено близько 550 арештів злочинців та злочинних груп, які діяли в сфері незаконного обігу деревини.

Серед заходів Інтерполу у цій сфері, зокрема:

– аналіз даних кримінальної розвідки з виявлення злочинців, які діють у лісовій сфері, їх зав’язків та методів роботи;
– аналітична підтримка з відстеження руху нелегальної деревини по всьому ланцюжку поставок, а також задіяних у ньому осіб, підприємств, транспорту тощо;
– забезпечення проведення конкретних слідчих і технічних заходів спеціалізованими слідчими групами у складі Інтерполу і національних бюро;
– обмін інформацією та розві­дувальними даними між слідчими і спецслужбами різних країн, а також оптимізація інформації в базах даних Інтерполу;
– здійснення повідомлень, оповіщень та запобігань щодо переміщення незаконної деревини, осіб, задіяних у злочині, а також транспортних засобів;
– організація національних та регіональних тренінгів, що мають відношення до лісової злочинності, включаючи навики збору доказів та оперативного планування;
– поширення рекомендацій експертів і кращих практик боротьби з лісовими злочинами.

Проектна група LEAF складається зі співробітників кримінальної розвідки – офіцерів та аналітиків із досвідом роботи в правоохоронних органах, органах фінансової розвідки, міжнародних екологічних організаціях та лісовому господарстві. Команда бореться із злочинними групами, що займаються незаконною вирубкою і перевезенням лісу.


Корупція – стара хвороба лісу

Як зазначається в Global Forestry Enforcement 2019, ЄС є одним з найбільших ринків пиломатеріалів. У той же час у Східній Європі є країни, де незаконна вирубка лісу процвітає, в основному, за рахунок відсутності дієвої боротьби з нею з боку правоохоронних органів, корупції в лісовій галузі, а також відсутності належної координації між різними державними інститутами і адміністративними заходами, які вони застосовують. Крім того, перешкоджанню незаконній торгівлі лісоматеріалами заважає відсутність чітко налагоджених двосторонніх контактів із сусідніми країнами та належного контролю за транскордонними перевезеннями. Збір та моніторинг даних не завжди забезпечують відповідні органи точною і доступною інформацією про рух деревини.

Що стосується безпосередньо України, то за даними Інтерполу, схема незаконної лісової діяльності виглядає наступним чином:

– вирубка – здійснюється в обсягах, що перевищують отримані дозволи або без їх отримання, нерідко у межах природоохоронних зон;
– перевезення – здійснюється без дозвільних документів, нерідко з перевищенням кількості партій, на які виданий дозвіл, підробка документів із цінної деревини на менш цінну, переміщення через контрольні пункти за хабарі тощо;
– перероблення – змішування кількох партій (легальної та нелегальної), зазначення іншого сорту, заниження (завищення) кількості переробленої за документами деревини;
– експорт – відсутність, підробка, використання «старих» сертифікатів та інших документів на деревину, вивіз одного типу лісу під виглядом іншого (кругляк, як дрова і т.д.).

Встановлено, що злочинці вміло використовують відсутність зв’язку між правоохоронними органами як у середині країни, так і за її межами. Цей комунікаційний розрив, укупі з корупцією та зловживаннями посадових осіб лісових господарств дозволяє їм уникати виявлення та експортувати нелегальну деревину на прибуткові ринки збуту, зокрема, на європейський.

Global Forestry Enforcement 2019 визначає корупцію як один із основних чинників, що сприяють розвитку злочинів у лісовій сфері багатьох країн Центральної та Східної Європи. Хабарництво є найбільш поширеною формою корупції в торгівлі лісоматеріалами. Іншими її формами є шахрайство, зловживання службовим становищем, вимагання, кумівство і т. д. Зокрема корупція у лісовому секторі включає в себе державних чиновників, співробітників правоохоронних органів і посадових осіб лісогосподарських підприємств. За оцінками аналітиків LEAF, щорічні глобальні витрати на корупцію в лісовому секторі становлять близько $29 млрд.

Як свідчать дослідження Інтерполу, ефективність системи виявлення, затримання, розслідування, кримінального переслідування і покарання злочинців у тій чи іншій країні залежить від здатності співробітників різних відомств комунікувати, координувати свої дії, обмінюватися інформацією для досягнення спільної мети.

Результативність боротьби з нелегальним обігом деревини в Україні напряму залежатиме від здатності, а головне, бажання і чесного виконання своїх обов’язків низкою державних інститутів: правоохоронних і судових органів, митниці, лісової служби, та небайдужої громадськості.

Олександр КОЗКА,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар