20 вересня 2016

Прес-конференція "Масові порушення закону при організації санітарних рубок в Карпатах»

20 вересня 2016 року в інформагенції Інтерфакс-Україна відбулася прес-конференція Українського товариства охорони птахів, Київського еколого-культурного центру і Екоправо-Київ "Масові порушення закону при організації санітарних рубок в Карпатах».

Про що було сказано на прес-конференції-нижче:

Неприпустима ситуація складається з незайманими карпатський лісами-пралісами, які знаходяться на території об'єктів ПЗФ-національних парків, регіональних ландшафтних парків, заказників і знищується санітарними рубками. Наприклад, це відбувається в Великоберезнянському лісгоспі (лісництва Жорнавський, Костринська, Волосянковское), який входить в господарську зонуУжанского нацпарку. Там сокирою знищуються безцінні карпатські праліси. З 2008 р по 2014 р вирубаний 121 га вікових, незайманих лісів (з них 68 га - суцільними рубками), заготовлено 28812 куб. м деревини. Близько 52% пралісів і стровозрастних лісів нацпарку Сколівські Бескиди знаходяться на території Сколівського військового лісгоспу, що входить в господарську зону даного парку, в якій також відбуваються масові санітарні рубки. Не краща ситуація і в заказниках, створених для охорони карпатських пралісів. Так, вивчення космічних знімків показує, що за останні 10-12 років суцільними рубками в заказнику Грофа (Івано-Франківська область) пройдено 10% лісової території, в Брадульском заказнику (Закарпатська область) - 12%., В заказнику Бердо (Львівська область) - 4%. Слід зазначити, що в Ужанському НПП санітарними рубками був практично вирубаний моніторинговий ділянку для вивчення пралісів, закладений ще в 1930-х роках чеським професором А. златників.

Праліси і старовековие лісу Ужанського нацпарку входять в міжнародний об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та старовековие ліси Німеччини». Цей об'єкт складається з двох зон - заповідної та буферної. Однак унікальні старовозрастние лісу Ужанського нацпарку, що входять в буферну зону об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, потихеньку вирубуються в Ужанському нацпарку. У 2014-2015 рр. рубки ведуться або велися в Костринський відділенні парку, кв. 12, вид. 10, в Стужицька відділенні - кв. 12, вид. 4, кв. 28, вид. 11, кв. 15, вид. 7, кв. 28, вид. 10, а також в Жорнавський відділенні парку - кв. 10, вид. 1, кв. 2, вид. 2, кв. 7, вид. 3, 6, 15, 17, 19.

13 листопада 2015 р Мінприроди України погодило Ужанському нацпарку ліміти на рубку в грудні 2015 року в буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - в Лубнянського відділенні Ужанського нацпарку (кв.11 / 8 - суцільна рубка, кв. 11/9 - суцільна рубка і кв. 6/24 вибіркова рубка). З великою часткою ймовірності можна припустити, що і на 2016 р дані рубки будуть продовжені в буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та старовековие ліси Німеччини».

Нерідко директора заповідників і національних парків здійснюють адміністративний тиск на працівників наукового відділу з метою підготовки «липових» обгрунтувань на санітарні рубки.

Конкретний приклад. У листопаді 2015 р директор Ужанського нацпарку Биркович дав доручення керівнику наукового відділу Ужанського нацпарку І. Кваковской протягом двох (!) Днів підготувати наукове обґрунтування на проведення санітарних рубок в 2015 р на площі близько 30 га. При цьому науковим співробітникам не були передані матеріали ні санітарних, ні Лісопатологічне обстежень даних ділянок, обраних дирекцією парку до санітарної рубки. Більш того, на обстеження цих ділянок вчені не виїжджали.

Тому І. Кваковская робити подібну «заказуху» відмовилася, після чого Биркович ліквідував науковий відділ. Перевірка Мінприроди України влітку 2016 р підтвердила, що в Ужанському нацпарку відбуваються незаконні рубки, однак чомусь міністр екології Семерак не поспішає зняти директора Ужанського нацпарку Биркович з займаної посади. Кажуть, що останнього «кришує» особисто губернатор Закарпаття Москаль.

Разом з тим, через масові рубок, які ведуться в цьому нацпарку, різко починає падати чисельність рідкісних тварин, занесених до Червоної книги України. З 2012 по 2015 рр. чисельність ведмедя впала з 9 до 6 тварин, рисі - з 6 до 4, тхора лісового - з 32 до 27, видри - з 32 до 28.

 Нерідко санітарні рубки прикриваються «боротьбою» з вітровали, де також часті порушення закону.

15 травня 2014 року в Ужанському нацпарку вітру повалили дерева на площі 269 га. Керівництво нацпарку вирішило вітровали розібрати і повалені дерева порубати на дрова. В принципі, це законом не заборонено, хоча американські екологи довели, що вітровали розбирати не слід, так як при вітровали ліс швидше відновлюється.

Однак справа навіть не в цьому. Чому то рубки в основному проводилися не там, де були вітровали. Під вітровали в парку потрапило 269 га. Санітарні рубки для ліквідації ветровалов були призначені на площі 147 га (тобто, охоплена територія майже в два рази менше). Зате ще близько 170 га було знищено санітарними рубками зовсім в інших місцях, де ветровалов не було і в помині. При цьому пила і сокира забралися навіть в 40 га золотого запасу парку, який входить в буферну зону Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та старовековие ліси Німеччини».

Прес-служба КЕКЦ
http://ecoethics.ru/press-konferentsiya-massovyie-narusheniya-zakona-pri-organizatsii-sanitarnyih-rubok-v-karpatah/

0 коммент.:

Дописати коментар