01 лютого 2017

На Волині розповіли, яка деревина дозволена для експорту



Щоб позбутися зайвого ажіотажу та спекуляцій довкола питань експорту деревини і чітко сформулювати критерії того, яка саме деревина вважається дров’яною, а отже – дозволеною для продажу за кордон, учора, 30 січня, на спільну нараду зібралися лісівники та представники СБУ. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Нарада відбулася у залі засідань Волинського ОУЛМГ під керівництвом заступника начальника управління Олександра Рибчинського. Запрошені – співробітники СБУ Віталій Павлусь, Віталій Нестерович, керівники структурних підрозділів управління, головні інженери державних лісогосподарських підприємств.

Нагадаємо: з 1 січня 2017 року терміном на 10 років в Україні введена повна заборона на експорт ділової деревини в необробленому вигляді.

12 січня т.в.о. голови Держлісагентства Христина Юшкевич підписала відповідний наказ, яким керівників державних лісогосподарських підприємств було зобов’язано обмежити довжину дров паливних двома метрами під час їх поставок за межі митної території України.

Того ж дня у Волинському ОУЛМГ відбулася відеоселекторна нарада, під час якої директорів та головних інженерів лісогосподарських підприємств (а саме вони безпосередньо відповідальні за експорт) було ознайомлено з новими правилами продажу деревини за кордон.

Теоретично все було чітко визначено з самого початку. Проте на практиці за цей короткий час довкола питання експорту виникали постійні дискусії, спостерігались різні тлумачення визначення дров’яної деревини, звучали систематичні звинувачення у бік лісівників та митників від окремих представників політичних сил. Піаритись політики та громадські активісти повинні, та не лише на питаннях лісу. І не лише керуючись своїми критеріями та визначеннями. Адже саме результатами експертиз та висновками експертів керуються у разі притягнення до відповідальності порушників лісового та митного законодавства правоохоронці.

Тож «понятійний апарат» та вимоги щодо того, як краще організувати роботу, фахівців митниці, СБУ та лісівників повинен бути однаковим. Чітким. Зрозумілим.

Саме цього і вдалось досягнути в результаті робочої наради.

Відповідне рішення було зафіксоване для обов’язкового виконання та дотримання зазначених правил у протоколі засідання. Отже учасники ринку отримають на основі наради конкретику та одностайність вимог до реалізації паливної деревини на експорт.

http://www.pravda.lutsk.ua/ukr/news/106864/

0 коммент.:

Дописати коментар