17 лютого 2017

Зміна клімату призвело до прискореного росту лісів на півночі Фінляндії

Природні фактори і життєдіяльність людей чинять вплив на клімат Землі, в результаті чого вже в найближчі сто років природа нашої планети може значно змінитися. Вчені відзначають прискорий ріст лісів на півночі Фінляндії.




Тенденцію прискореного зростання лісів на півночі країни, починаючи з 1990-х років, простежили фінські дослідники з Інституту природних ресурсів, повідомляє Joinfo.ua. Цього, на їх думку, сприяло зміна кліматичних умов, зокрема, коливання температури і зміни навколишнього середовища.

За змінами лісового покриву вчені стежать уже протягом століття, з перших років проголошення незалежності в країні. За їх інформацією, площа лісів в Суомі сто років тому була майже наполовину менше і становила 60% від нинішньої. В даний час їх приріст досяг 100 млн кубометрів на рік, що вдвічі більше показників того часу. Дослідники відзначають, що під впливом кліматичних змін, тільки за останні кілька десятків років приріст лісів зріс на 0,7 кубометра на гектар.

Характерно, що ліси на півдні Фінляндії схильні до подібних змін лише на 25%, в той час як в північних регіонах країни ця величина досягає 45%. При цьому дослідники стурбовані змінами в структурі і щільності лісів, які в подальшому можуть негативно позначитися на рості дерев.

Зазначимо, що фахівці з фінського Метеорологічного інституту прогнозують значне зростання температури повітря у Фінляндії вже до кінця сторіччя. За їх розрахунками, неконтрольоване збільшення викидів парникових газів може призвести до того, що температура повітря в Центральній Фінляндії вже до кінця поточного сторіччя стане порівнянної з теперішньою в Угорщині.

Зазначимо, що клімат в Швеції також змінився. Під новий рік із-за аномально-теплої погоди жителі Стокгольма вирушили за грибами

16.02.2017 | 23:41 (Киев) | joinfo.ua

0 коммент.:

Дописати коментар