16 червня 2017

ЛІКАР, ЯКИЙ ДАРУЄ ДРУГЕ ЖИТТЯ ДЕРЕВУ



Його народні іграшки і фігури казкових та історичних героїв вирізьблені вручну і не оброблені лаками та фарбами. Вони прикрашають приватні колекції та національні музеї. В обласній бібліотеці скульптор по дереву Іван Чех презентував свою першу виставку.

Іван Чех – дипломований фельдшер та лікар-стоматолог. Щоправда, він обрав для себе зовсім іншу дорогу – у Хорольському центрі дитячої та юнацької творчості веде гуртки образотворчого мистецтва та художньої обробки деревини. Майстер-самоучка, говорить: його дружба з деревом почалася із того, що колись робив моделі кораблів.

Мілена Майорова, завідуюча сектором Полтавського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи

- Іван Федорович – це унікальна людина, яка працює саме в жанрі дерев'яної скульптури, і він найкращий у Полтавській області, а можливо – і по Україні.

Окрім ось таких, представлених на виставці, він іще й виготовляє великі паркові скульптури. Вони прикрашають курорти Полтавщини, Київське лісництво та приватні колекції. А недавно узявся відроджувати народну іграшку.

Іван Чех, майстер дерев'яної скульптури

- Відроджувать, тому що зараз на станках, оця автоматизація доводить до того, що зникають оці напрямки народного мистецтва.

Його народні іграшки можна побачити у Пирогово, Київському музеї народної іграшки.

Іван Чех, майстер дерев'яної скульптури

- Форми її спрощуються, розумієте? І вона повинна ж буть діюча. Тобто, або качатися, або на колесах.

Дерев'яна скульптура вимагає багато часу та копіткої праці. На виставці – образи з фольклору, історичні герої, біблійні персонажі. Усе зроблене вручну, жодна фігура не оброблена хімічними речовинами. Породи дерев – найрізноманітніші.

Іван Чех, майстер дерев'яної скульптури

- У нас таке найкаверзніше дерево – це бузина. У неї велика в'язкість. Якщо з неї робити якийсь виріб – то дуже тяжко. А так тут усе: і дуб, і акація, і ясень. Усі тут породи.

Усього в доробку майстра – вже майже 500 робіт на героїчну та історичну тематику. Іван Чех – атестований майстер Національної спілки майстрів народного мистецтва України, дипломант премії імені Панаса Мирного та учасник багатьох Всеукраїнських виставок, конкурсів, фестивалів та ярмарок.


Олена ЛЯШЕНКО, телеканал «Місто»
http://strichka.com/item/65310041


0 коммент.:

Дописати коментар