30 липня 2017

Буковинські лісгоспи тимчасово передадуть у користування приватному сектору



Після концесії проблема вирубки лісу може лише загостритись

Ліс ризикує стати чиєюсь приватною власністю

Згідно з документами, оприлюдненими на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі, 359 державних підприємств упродовж 2017-2020 років планують передати у концесію, до яких належать також служби автомобільних доріг в областях України, державні лісгоспи, ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» та ін.

Власне, концесія передбачає передачу у тимчасове користування цих підприємств.

У Чернівецькій області у концесію планують передати: Службу автомобільних доріг у Чернівецькій області, ДП «Чернівецьке лісове господарство», ДП «Берегометське лісомисливське господарство», ДП «Сторожинецьке лісове господарство», ДП «Путильське лісове господарство», ДП «Хотинське лісове господарство», ДП «Хотинське державне спеціалізоване лісництво агропромислового комплексу», ДП «Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство «Сторожинецький держспецлісгосп», ДП «Кіцманський ліс агропромислового комплексу», ДП «Заставнівське державне спеціалізоване лісництво агропромислового комплексу».

- Найбільші економіко-екологічні ризики може мати концесія лісгоспів, - вважаєекономіст Віталій Семенюк. – З одного боку, лісгоспи є офіційно хронічно збитковими підприємствами та потребують реформування. А з іншого, навіть при тому, що вони перебувають під контролем і у власності держави та суспільства, особливо гостро стоїть проблема вирубки лісу, яка може після концесії лише загостритись. Тому важливо, які суб’єкти будуть концесіонерами в результаті укладання даних договорів концесії лісгоспів. За найбільш песимістичного розвитку подій, приватні структури отримають офіційне право на вирубку лісу, при якому ліс, який є надбанням і власністю суспільства, фактично буде приватною власністю.

За словами економіста, нині є уже достатньо прикладів орендарства ставків і озер в області, коли номінально орендовані озера де-факто стають власністю орендарів і населення не має доступу до водойм. Така ж сама ситуація можлива в перспективі і з лісами.

Яна МАРІЯНЧУК
Довідка
Конце́сія — договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам. Концесіоне́р — суб'єкт підприємницької діяльності, який на підставі договору отримав концесію.
uzhgorod.net.ua
28.07.2017 | 15:42
https://pogliad.ua/news/bukovina/bukovinski-lisgospi-timchasovo-peredadut-u-koristuvannya-privatnomu-sektoru-341054

0 коммент.:

Дописати коментар