27 липня 2017

Хмельницькі лісівники впроваджують новітні технології вирощування саджанців для створення нових лісів

Щороку з`являються новітні технології в різних галузях, які відкривають перспективи і в лісовому господарстві. Це дає можливість у майбутньому отримати високопродуктивні насадження.

У ДП «Старокостянтинівське лісове господарство» велика увага приділяється створенню лісових насаджень із швидкоростучих порід, що в найкоротший термін дозволить отримати велику кількість стовбурної деревини й у подальшому забезпечить раціональне використання земель лісового фонду, а також безперервне і невиснажливе лісокористування. Щорічно підприємство садить 120-130 гектарів лісових культур. Для вирощування посадкового матеріалу в кожному стуктурному підрозділі є власні невеликі розсадники, де вирощується понад 750 тисяч стандартних сіянців на рік.

Лісівники прагнуть максимально збільшити вирощування сіянців у контрольованих умовах з закритою кореневою системою. Їх використання дозволяє не тільки суттєво розширити строки садіння лісових культур, підвищити приживлюваність на лісокультурних площах практично до 100 відсотків, а й раціонально використовувати теплиці (продукуючі площі), оскільки за рік вони можуть забезпечити декілька ротацій вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

На базі Грицівського лісництва торік звели нову сучасну теплицю площею 300 квадратних метрів. Вона модернізована системою крапельного зрошення «Туман», яка дає змогу створити мікроклімат, необхідний для вирощування покращеного посадкового матеріалу. У минулому році в ній вирощено майже 200 тисяч штук стандартного посадкового матеріалу модрини європейської, сіянці якої користуються найбільшим попитом. Плануємо довести цей показник до 300 тисяч штук.

Зараз у теплиці посіяно модрину та вирощують 11 тисяч сіянців модрини, ялини, дуба із закритою кориневою системою. Згодом вони будуть переміщені на поле загартування та дорощування.

Таку ж теплицю заплановано змонтувати в Красилівському лісництві. Посадковий матеріал в ній вирощуватимуть у заповнених субстратом палетах багаторазового використання. Такий обсяг посадкового матеріалу дозволить реалізовувати його не тільки в Хмельницькій області, а й по України. Кожна така теплиця – це крок назустріч майбутньому в створенні нових лісів.

За інформацією Прес-служби Хмельницького ОУЛМГ
2017-07-26 11:45:38

0 коммент.:

Дописати коментар