31 липня 2017

У Черкаському лісгоспі не можуть добитися дозволу на санітарну рубку дерев (ВІДЕО)



Аварійні дерева, підвищена пожежна небезпека та зміна екосистеми лісу. 160 гектарів лісового масиву Черкаський бір перетворюється на сухостій. Тут 60% хворих та всохлих дерев. Це землі природо-заповідного фонду, тому проводити рубки Черкаський лісгосп не може. Уже 7 років керівництво звертається до Міністерства екології з проханнями дозволити врятувати насадження, проте дозволу досі немає. Тим часом ліс гине і перетворюється на загрозу для місцевих жителів, інформує ЧСН.

57-річний Григорій Перепелиця все життя мешкає у селі Руська Поляна просто біля соснового масиву. Каже: останні 5 років у ліс ходити страшно. А поруч із аварійними соснами пролягає дорога Черкаси-Канів.

Загалом територія Черкаського бору – 22 тисячі гектарів – і вся потребує рубок, найгірша ситуація на 160 гектарах природно-заповідного фонду.

Причинами масової гибелі насаджень головний лісничий Черкаського лісгоспу Станіслав Левицький називає природні фактори.

Із пошкоджених дерев шкідники розповсюджуються і на сусідні здорові. Так щомісяця нові ділянки лісу перетворюються на сухостій і створюють підвищену пожежну небезпеку. Голова громадської організації «Екосвіт» Людмила Ткаченко б’є на сполох – зникнення лісів приведе до глобальних катастроф.

Щоб пустити під сокиру загиблі дерева і посадити нові – необхідно отримати погодження від Міністерства екології та природних ресурсів. Директор Черкаського лісгоспу наголошує – вони вже 7 років намагаються добитися дозволу хоча б на санітарну рубку.

До поновлення масивів Черкаський лісгосп готовий. У розсаднику підростають півтора мільйона саджанців сосни. Проте, коли ці малюки замінять аварійні сухостої – залежить від Міністерства екології та природних ресурсів.

31.07.2017


0 коммент.:

Дописати коментар