28 липня 2017

Лісова наука? Теж у концесію


Не тільки лісгоспи держава хоче віддати у «добрі руки»

Повідомлення про те, що Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо передачі в концесію підприємств лісового господарства викликало занепокоєння у лісівничій спільноті.

Зокрема Громадська рада при Держлісагентстві направила звернення до перших осіб держави з вимогою не передавати підприємства лісової галузі в концесію, зважаючи на негативний досвід інших країн та можливу шкоду для вітчизняних лісів.

Газета «Природа і суспільство» звернулася з запитом до Мінекономрозвитку, аби дізнатися, які саме активи, що перебувають у віданні Державного агентства лісових ресурсів України (майнові комплекси, лісові угіддя) і на яких умовах планують передати в концесію в числі 333 заявлених об’єктів згідно з пропозицією Мінекономрозвитку і схвалених Урядом 4 липня ц. р.

У відповіді з Мінекономрозвитку за підписом першого заступника Міністра Максима Нефьодова читаємо наступне:

«Перелік об'єктів державної власності, органом управління яких є Держлісагентство, які рекомендовано до передачі в концесію, у тому числі тих, що можуть бути передані в концесію після внесення змін до актів законодавства, відповідно до яких ці об'єкти не підлягають передачі в концесію, наведено у додатку.

Умови і порядок здійснення концесії державного та комунального майна визначені Законом України «Про концесії».

Також зазначаємо, що відповідним протокольним рішенням Кабінету Міністрів України суб'єктам управління передбачається встановлення завдань щодо групування об'єктів державної власності, зокрема:

Мінагрополітики, Мінприроди, Держлісагентству, Держгеокадастру разом з Мінекономрозвитку, Мінфіном та Мін’юстом – щодо розроблення та подання у двомісячний термін на розгляд Кабінету Міністрів України проекту стратегії реформування управління лісогосподарською галуззю, передбачивши, зокрема, об'єднання державних лісогосподарських підприємств за регіональним принципом;
Мінекономрозвитку разом із суб’єктами управління об’єктами державної власності – щодо внесення змін до актів законодавства стосовно зняття обмежень щодо об’єктів, які не підлягають передачі у концесію, внесення до кінця року відповідних пропозицій Кабінетові Міністрів України».

До цього листа додано список 333-х підприємств, про передачу в концесію яких іде мова. Переважно це лісгоспи, підпорядковані Держліс­агентству. Проте в цьому переліку знаходяться й інші установи, функції яких специфічні і, на перший погляд, скоріше наукові, ніж господарські. Наприклад:

Українське державне проектне лісовпорядне виробниче об’єднання, Львівська державна лісовпорядна експедиція, ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція», Український державний проектно-вишукувальний інститут лісового господарства «Укрдіпроліс», ДП «Івано-Франківський лісовий селекційно-насіннєвий центр», ДП «Маневицька радіологічна лабораторія», ДП «Вінницялісозахист», ДП «Лісівничо-екологічний просвітницький центр», ДП «Українська державна база охорони лісів», Український центр підготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства… В цьому списку й Степовий філіал ім. В.М. Виноградова Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА).

– Це дурниця, якої світ не бачив, – так емоційно прокоментував ситуацію директор УкрНДІЛГА Віктор Ткач. – Можна зрозуміти, коли в концесію роздаються ЛІСОВІ МАСИВИ, які важко розробляти, віддалені, до яких немає доріг, як, наприклад, у Канаді. В наших умовах пропонується передати в концесію ДЕРЖАВНІ ПІДПРИЄМСТВА. Що буде передаватися – будівлі з людьми? Без лісового фонду, який є державною власністю? Лісгосп – це всього лиш управлінська структура, для визначення заходів, які треба проводити.

Цей урядовий документ готували непрофесіонали, люди, які уяви не мають про лісове господарство, про його специфіку. Це чергова «підстава» для урядовців.

Наш інститут має філіали з лісовими фондами, три дослідних лісництва, тому такий інтерес до цих наукових закладів, як до об’єктів приватизації. Фахівці Харківського інституту УкрНДІЛГА свого часу здійснили науковий подвиг – залісили Олешківські піски, за досвідом приїжджали науковці з усього світу. Те, що планується зробити – передача в концесію – суперечить здоровому глузду. Ми опускаємося до рівня країн третього світу.


Максим ЗЕЛЕНИЙ,
"Природа і суспільство" 

0 коммент.:

Дописати коментар