28 липня 2017

Заготівля деревини – найбільш затратний процес




ДП «Ковельський лісгосп», що його уже 10 років очолює добре знаний у нашому краї та досвідчений лісовод Володимир Данилюк, у числі кращих серед споріднених підприємств Волині. Слухати Володимира Васильовича не тільки цікаво, але й повчально. Студенти мали б за велику честь побувати на його лекціях, бо про ліс він, здається, знає усе до найнезначнішої деталі. Упевнений, що позіхати чи подрімати охочих не знайшлося б. А втім, щоб не бути голослівним, подамо інформацію нашим читачам, яку почули з вуст справжнього лісового подвижника.

– Скажіть, будь ласка, які складові впливають на економіку будь-якого лісогосподарського підприємства? Що тут треба враховувати?

– Чинників може бути багато. Ми говоритимемо про основні. Візьмемо за приклад деревину, яка росте 100 років. Від того, як ми її звалимо, як розкряжуємо, як доставимо до місця переробки чи до споживача, що прибув у район валки лісу, аби своїм транспортом відразу забрати, і залежить економіка кожного підприємства. Деревини поганої не буває. Як правило, за основу всі беруть дуб чи сосну, але нічим не гірша вільха. Вона як і осика – це швидкоростучі і не дуже вибагливі породи. Але є одна проблема. Лісівники повсякчас мають стежити за тим, щоб вони не приглушили ріст дуба чи сосни. Аби подібного не сталося, потрібно робити рубки формування. Вільха, про яку ми говоримо, також дає цінні сортименти, у першу чергу фанеру, яка користується неабияким попитом у меблевій промисловості. Запитаєте, чому заговорив про вільху? По-перше, дерево це не вибагливе до грунтів, може рости і на заболоченій місцевості, його не треба садити, процес самовідновлення, по суті, відбувається стихійно. Тож мусимо різати і таку деревину. Ми не можемо і не маємо права вибирати те, що хочемо. Є програма лісовпорядкування і її щорічно потрібно виконувати. Відразу хочу зауважити, що лісозаготівля – це не тільки найбільш затратні роботи, але вони ще й пов’язані з підвищеною небезпекою. Через те весь час питання охорони праці тримаємо під посиленим контролем. Як, до речі, і використання лісового ресурсу. Ми ніколи не забуваємо, що бригади, які розробляють лісосіку, працюють під відкритим небом, яке може плакати дощем чи посипати білою порошою.


– Володимире Васильовичу, на чому ще вдається економіти?

– Велике значення має майстерність розкряжування деревини, обробка хлиста привезеного з лісу. На початку лісозаготівлі неоднаразово усім, у тому числі й інженеру, наголошую: давайте один пеньок не будемо різати два рази. Краще один раз більше нагнутися, щоб зробити нижчий зріз. Це дасть змогу зекономити час, нафтопродукти, людські ресурси, відпаде потреба зайвий раз гострити ланцюг. Чим нижче зрізане дерево, тим якісніше є можливість підготувати ділянку під посадку лісових культур.Тоді підготовка грунту робиться прямолінійно і в стислі строки. Менше часу затрачається на посадку саджанців. У результаті вони швидше давтимуть приріст. Ось вам ще кілька складових фінансового ресурсу. Я постійно повторюю, що не треба боятися рубати. Головне лишити після себе насадження якісніші і кращі, ніж було до того.


– Ви зауважували, що лісозаготівельні роботи не тільки складні, але й небезпечні. А якісь нештатні ситуації у вас траплялися, приміром, у минулому році?

– Не буду сам на себе наговорювати, але вважаю, що Бог є над Ковельським лісгоспом і він нас милує та оберігає. За останні 10 років, відколи я тут директором, жодного трагічного випадку з летальними наслідками у нас не було.


– Якщо можна, то поясніть, будь ласка, у чому різниця між рубкою молодняка і рубкою формуваня лісу?

– Питання легке і дуже просте. Молодняк – це насадження до 20 років. У ньому робиться освітлення та прочистка. Процес освітлення проводиться також у насадженнях віком до 10 років, а на старших – прочистки. Мета в даному випадку переслідується одна: формування бажаного складу насаджень відповідно до грунтових умов. Приміром, є ділянки, на яких за проектом висаджуємо ряд дуба і два сосни. У такому разі віком стиглості вважатиметься 81 рік. Запитаєте, чому, адже дуб росте довше? Бо головною породою є сосна. Освітлюється і регулюється саме той склад, який закладений у проекті створення лісових культур при роботах, пов’язаних з лісовідновленням. Отаке основне завдання рубок догляду молодняка.

А формування і поновлення лісів – це прорідження, прохідні та санітарні рубки. Ліс можна порівняти з дитиною, яку постійно треба леліяти і виховувати з пелюшок до того часу, поки вона не закінчить школу. Але навіть у дорослому віці вона лишається дитиною для своїх батьків. Процес виховання має тривати постійно. Така сама тенденція і в лісівників. Висадили якісь насадження і вони потребують догляду від першого дня аж до віку стиглості. Прорідженням і прохідною рубкою регулюється густота насадження та світловий режим. Крім того, під час таких рубок проводиться догляд за приростом, тобто за діаметром деревини. Вирізаються хворі дерева та ті, які відстали в рості. У лісі йде постійна боротьба за світло, за грунт. Не менше суперництво триває між деревами. Вижити серед них має сильніше, тобто йде звичайний природний відбір, що ми можемо спостерігати і в тваринному світі. Завжди виграють ті, які швидше ростуть і не дуже вибагливі до умов. Делікатніші не можуть, вірніше сказати не здатні, конкурувати з ними. Така складова природи, на яку впливати не завжди під силу людині.


– Коли не секрет, то хто є вашими основними споживачами? Кому серед них віддаєте перевагу?

– Мушу зауважити, що сьогодні, як відомо, експорт пиловника заборонений. Тому основними нашими споживачами є вітчизняні підприємства чи підприємці. У Ковельському районі це фірми «Укрдорс» та «Верес», в області – «Кроноспан» і «Аміла», яка купує у нас чимало деревини, а також підприємець Супрунюк. Саме вони і формують ціни на аукціон. Директор цим не займається і це не його функція. Він також не вправі вибирати споживача. Завдання у директора досить просте: відпустити деревину споживачеві відповідно до графіка вивезення та при наявності передоплати. За таким принципом працюють усі наші лісові підприємства, поставивши за мету отримати максимум прибутку від своєї діяльності.


Володимир ПРИХОДЬКО.
На фото Сергія ЦЮРИЦЯ: директор ДП «Ковельське лісове господарство» Володимир Данилюк.

0 коммент.:

Дописати коментар