26 липня 2017

Українцям на замітку. Як В'єтнам бореться з незаконною вирубкою лісу і до чого тут акація та Ikea



Проблема незаконного, а значить - безконтрольного вирубування лісів дуже актуальна для України. Цінні породи деревини, незважаючи на мораторій, під різними приводами і виглядом все одно вивозяться до Польщі і Угорщини, щоб через два місяці повернутися до нас вже у вигляді "італійських меблів". Однак збиток для бюджету від імпорту товарів з низькою доданою вартістю не можна порівняти з екологічними збитками, яких завдається і без того проблемній екології нашої країни.

Однак Україна - не єдина країна в світі, яка страждає від знищення лісів. Хоча і одна з небагатьох, що відверто закриває очі на цю проблему.

Останнім часом багато країн почали перейматися збереженням "легенів планети", серед них - і В'єтнам. Тамтешні землевласники об'єдналися, щоб покінчити з вирубкою лісів. Вони планують садити більше дерев акації, яку використовують у виготовленні меблів по всьому світу, повідомляє The Guardian.

Саджанці акації вирощуються в Академії лісових наук в Ханої вже більше 40 років. Це дерево примітно тим, що володіє 99% виживання, чому продуктивність плантації збільшується вдвічі. В'єтнамські ліси, які і так сильно постраждали під час війни, зараз практично повністю знищені лісозаготівлями і розчищенням земель для сільськогосподарських потреб. Зараз у країні майже не залишилося пралісу.

В кінцевому підсумку боротьба з вирубкою лісів у В'єтнамі залежить лише від того, наскільки добре буде розвиватися її економіка і чи буде впроваджувати місцевий бізнес екологічні методи. Держава вже платить дрібним землевласникам допомоги. Багато з них беруть участь у проекті Світового фонду дикої природи, який передбачає посадку екологічних акації, ротанга і бамбука.

Землевласників закликають до відповідального вироблення плантацій, пропонуючи пройти сертифікацію Ради зі збереження лісового фонду. Втім, для багатьох із них це вилилося в чималу проблему через неграмотність або необізнаність з юридичними аспектами.

Сертифікація деревини
В'єтнамське переробне підприємство The Minh An використовує тільки дерево, яке отримало сертифікацію FSC, бо цього вимагає його головний клієнт - Scansia Pacific - головний в'єтнамський постачальник компанії Ikea. Їхній приклад чудово стимулює землевласників проходити сертифікацію. Немає сертифікату - твоє дерево нікому не потрібно.

Тепер асоціація землевласників працює з великими міжнародними компаніями і ділить витрати і відповідальність порівну, що дуже змінило їхній погляд на ведення бізнесу. Кожна асоціація сільських землевласників належить до більшої асоціації, всього членами є 241 особа. Її підтримує Всесвітній фонд дикої природи і вже в 2016 році співпраця принесла свої плоди.

Наприклад, асоціація в селі Хоа Лок тепер заробляє $1320 з одного гектара - вдвічі більше, ніж вони заробляли на несертифікованому дереві. Тепер вони можуть вкладати гроші у власний бізнес, оновлюючи техніку і здійснюючи необхідний ремонт.

Згідно з доповіддю Всесвітнього фонду дикої природи, в'єтнамський проект зараз перебуває на самому початку розвитку, адже за всі 5.4% всіх плантацій країни отримали сертифікацію, це менше половини урядових цілей, визначених до 2020 року.

http://asn.in.ua/ua/news/publishing/113561-ukraincam-na-zametku-kak-vetnam-boretsja-s-nezakon.html

0 коммент.:

Дописати коментар