27 липня 2017

У Бурдюзі заготовляють дрова чи винищують ліс?

До редакції Кельменці.INFO звернувся голова ради села Бурдюг Андрій Піхут. В адмінмежах Бурдюга ДП «Сокирянське лісове господарство» проводить суцільну лісосічну вирубку. Під пилу пішли здорові граби і дуби – на дрова. Вирубка проводиться вдруге. Вперше вирубка була проведена у 2013 році. Від дерев вивільнено більше двох гектарів. Жителі Бурдюга ставлять питання: це заготівля дров чи винищення лісу?..



Про те, що наші ліси хворі і нагадують лісоповал, знає кожен, хто до туди навідується. Цілі дерева лежать одне на одному і гниють. Уражені дерева звалюються серед білого дня.

За рельєфом лісові масиви можна поділити на легкодоступні і на важкодоступні. Якщо ліс на схилі яру, то це цілковите пекло, переповнене дерево-падалицею. Хоч колись і там було чисто. Там, куди не добиралися лісники, дозволяли людям забрати сухостій, і ліси були чисті та здорові.

У відповіді ДП «Сокирянське лісове господарство» сказано: «Деревина…. реалізовується споживачам за договорами, у тому числі дровами забезпечуються об’єкти соціальної сфери, навчальні заклади, відділення зв’язку, будинки культури, сільські амбулаторії, учасники АТО тощо». Все, начебто, благородно і правильно. Та у людей питання: «Чому не відбираються для вирубки хворі та сухі дерева, а ведеться саме суцільно лісосічна вирубка?»

ДП «Сокирянське лісове господарство» запевняє, що на місці вирубаних грабів і дубів, які є малоцінними породами, з`являться дуби цінного різновиду дерева. Все би було добре, якби зі свіжо вирубаною ділянкою не межувала ділянка на котрій рівно так само вирубали ліс кілька років тому. Чи ростуть там цінні дуби?.. – ми їх побачити не змогли. Там стіною стоїть паросль від старих пеньків, і є лише одна «радісна» думка, – в таких хащах бувають гарні опеньки.





Люди не вірять, що оті цінні дуби з`являться тепер. Їм цікаво, а як поміж пеньки молоді дубочки садити будуть? Старі пеньки навіть не викорчувані.



Планово, за вирубану деревину сільська рада Бурдюга має отримати 5 630 грн податку, та ця сума нікого не вражає. Зате жителі села добре пам’ятають, як у 70-их також проводили таку ж вирубку – тоді 12 родин вимушені були переселитися з нажитих під лісом місць. Багатьом держава тоді дала житло аж у Берново. Почались зсуви і люди залишились без домівок. Навіть якщо сьогодні залишаться без житла менше родин, хто і чим зможе допомогти їм?.. Часи змінилися.

Все, що в Бурдюзі просять – це поставитися до лісу з любов’ю. Забрати все хворе дерево, яке висне на здорових кронах, і хай мають люди дрова. А «цінні» дуби нехай би росли, та наразі, вони існують лише як міф. І ніхто не проти, щоб цей міф став зеленою доглянутою реальністю.





Ангела Вишня-Ткач
26.07.2017 | redactor

0 коммент.:

Дописати коментар