28 липня 2017

На базі Вигодського лісгоспу пройшов семінар-навчання «Інтеграція електронного обліку деревини з програмою 1-С 8 бухгалтерія»

На базі ДП «Вигодський лісгосп» пройшов семінар-навчання «Інтеграція електронного обліку деревини з програмою 1-С 8 бухгалтерія».

У семінарі взяли участі усі головні бухгалтери державних лісгоспів Івано-Франківської області, а також Івано-Франківського управління лісового та мисливського господарства Мельничук Наталія Михайлівна.

Як зазначив директор підприємства Олександр Матусевич, наше підприємство недарма було обрано організатором заходу, серед ряду інших лісогосподарських підприємств Івано-Франківської області, як передове в інтеграції електронних технологій в процес обліку деревини та фінансової звітності.

Про стан фінансової звітності та роботу 1-С 8 бухгалтерії на підприємстві в цілому доповідала Алла Вінтонів головний бухгалтер Вигодського лісгоспу.

Докладніше про інтеграцію електронного обліку деревини з програмою 1-С 8 бухгалтерія присутніх ознайомив Ярослав Луцький Інженер з електронного обліку деревини.

На нашому підприємстві, відповідно наказу Державного агентства з лісових ресурсів, запроваджено електронний облік деревини яким охоплено 100% об'єму заготівлі, реалізації та вивезення на кінцеві склади лісопродукції. Облік деревини починається з операції приймання деревини від заготівлі на верхньому складі лісництва. Заготовлена деревина маркується пластиковими бирками, визначається її товарність та об'єм. Відповідні дані заносяться в КПК, яким забезпечені всі лісництва лісгоспу. На підставі внесених даних формується специфікація поколодного обліку. В даному документі зазначені всі параметри деревини яка прийнята від заготівлі, перелік бирок, склад приймання, лісорубний квиток. Документ підписують відповідальні особи: від лісництва – відповідальна особа котра здійснювала приймання та майстер лісу на обході якого здійснюється заготівля деревини; від заготівельника бригадир або інша уповноважена особа заготівельника. Документ друкується у трьох екземплярах з яких один видається представнику заготівельника другий залишається в особи яка прийняла лісопродукцію, третій здається у бухгалтерію при звітності.

СПО формується на кожну окрему ділянку заготівлі. На підставі СПО, створених за день роботи на одній ділянці та від одного виконавця робіт автоматично формується щоденник приймання лісопродукції (форма ЛГ-4).

При навантаженні деревини на автомобілі прийнята лісопродукція за номерами бирок заноситься в КПК та формується товаро-транспортна накладна (форма 1-ТТН-ліс) на вивезення деревини на нижній склад чи реалізацію.

Для перенесення даних з центрального рівня системи ЕОД в бухгалтерію лісгоспу в прикладній програмі 1-С 8 Бухгалтерія на сьогоднішній день розроблена обробка, за допомогою якої дані з системи ЕОД вивантажуються у базу 1 –С 8 бухгалтерії лісгоспу. Операція вивантаження проводиться щоденно.

Документ приймання деревини та документ про вивезення деревини потрапляють у відповідні реєстри зразу проведеним документом. Документ реалізації деревини потрапляє не проведеним. Після здачі в бухгалтерію паперового екземпляру накладної (1 екземпляр) бухгалтер перевіряє документ на предмет відповідності ціни, договору та проводить цей документ.

На основі внесених даних по заготівлі реалізації та вивезенню деревини система формує рапорт про рух лісопродукції (форма лг-6) котрий при звіті звіряється з рапортом видрукуваним з системи ЕОД на відсутність розходжень.

Наступною формою що формується в 1-С 8 є звіт про використання лісосічного фонду ф-8 в якому відображено об’єм ділової та дров'яної деревини котра виписана та заготовлена, а також залишок деревини на корені в розрізі ділянок, виду рубки, користування та лісництва, а також в цілому по підприємству.

Дані про об’єм заготовленої деревини є вихідними даними для формування наряду акту (форма ЛГ-1). На сьогоднішній день наряди здаються в паперовому вигляді і заносяться в систему бухгалтером але на подальше планується надати доступ до 1-С 8 кожному структурному підрозділу на рівні користувача лісництва. При заповненні реквізитів місця заготівлі об’єм виконаних робіт у наряд попадає автоматично. Бухгалтер вносить ціну за одиницю, розраховує наряд та заповнює табель обліку робочого часу. Ці дані в системі в подальшому використовуються для нарахування відрядної заробітної плати працівників.
Про стан ведення бухгатерського обліку в плані використання рахунків доповів представник ТОВ "СОФТЕКС" Іван Федорови Кашуба. Він детально розповів про можливості нової версії 1 С Бухгалтерії в плані розрахунку собівартості виготовленої продукції та фінансового результату підприємства, а також особливості використання плану рахунків та проводок бухгалтерського обліку для коректного відображення виробничої діяльності підприємства. Під час обговорення даної теми були підняті питання управлінського та оперативного обліку у роботі підприємства. Зокрема ведення щоденного оперативного обліку заготівлі, вивезення та реалізації лісопродукції, стан розрахунку з покупцями та підрядниками.

З отриманим досвідом у Вигодському лісгоспі, учасники семінару роз’їхались по своїх підприємствах, впроваджувати набуті знання.

Прес-служба Вигодського лісгоспу











0 коммент.:

Дописати коментар