Для грибарів літній дощ — особлива втіха, адже зазвичай після нього дарів лісу більшає. Збирають літні гриби ще з середини травня, червень взагалі був багатим на боровики, підберезники і маслюки. Липень же також радував багатим урожаєм дарів природи. До речі, в Карпатах росте більше 200 видів грибів.
«Міцелієва аптека»
Фунготерапія — термін доволі незвичний для закарпатців. Утім йому насправді більше двох тисяч років і він означає «лікування грибами». Наука прийшла до нас зі Сходу — з Китаю та Японії, де народна медицина добре розвинена.
Звичайно, гриби — продукт досить небезпечний, адже статистика щороку фіксує в області десятки отруєнь міцелієвими. Однак справжні знавці грибів кажуть, що з їхньою допомогою можна навіть лікувати навіть рак.
-Є такий японський гриб шиітаке, який запобігає розповсюдженню метастаз. У нас він, правда, не росте, утім в Карпатах є свої, не менш цінні дари природи. Навіть у староруському «Ізборнику Святослава» є рецепти ліків із грибів, — розповідає Іван Росоха з Мукачева. — Між іншим, добре відомий галюциногенний мухомор, який офіційна медицина вважає отруйним, є прекрасним замінником шиітаке і сприяє розщепленню пухлин, а ще чудово зцілює радикуліт та очищає шкіру. Рецепт приготування простий: мухомори слід подрібнити, скласти в банку і поставити в холодильник на дві доби. Після цього залити горілкою і ще на два тижні помітити в холодильник. Після цього суміш слід процідити, а настоянкою протирати хворі місця. Щодо лікуванню раку, то це ціла технологія, з якою експериментувати будь-кому не варто.
Також пан Іван запевняє, що білі гриби зміцнюють імунітет і допомагають побороти простуду, а лисички здатні вивести з організму паразитів і шлаки.
-Щодо чаги навіть не буду вдаватись до деталей, бо цей гриб у нас — уже добре відомий ескулап. Однак правду кажуть, що клин клином вибивають. Саме чага допомагає побороти отруєння грибами і є справді універсальним фармакологічним препаратом природного походження, — усміхається 65-річний чоловік. — Однак я вживаю тільки рослинну їжу і ніколи не хворію. Ще жодного разу не був у лікарні, як пацієнт, тільки тричі дружину з пологового забирав.
Гибарство — адреналіновий сиплекс і чудовий відпочинок
Звичайно, більшість міських мешканців «тихе полювання» приваблює можливістю відпочити від щоденної суєти, побути наодинці з довкіллям, помилуватися прекрасними краєвидами. Саме такої думки і ужгородка Оксана Калинич. Жінка не є професійним грибарем, адже щодня на роботі, очолює районну дитячу бібліотеку для дітей. Однак вихідні любить проводити саме на лоні природи.
-Мені подобається шукати гриби, блукати лісами, одночасно слухаючи мелодію вітру, спів пташок та дзюркіт гірських потічків. При цьому відпочиває душа й тіло, — запевняє жінка. — Умію знаходити «жнивні» місця. Нещодавно 10 кілограмів білих назбирала. Карпати багаті на боровики.
Пані Оксана також охоче ділиться знаннями, де саме шукати гриби в карпатських лісах.
-У нас в деяких селах тільки білі грибами й називають, — зауважує вона. — До лісу бажано йти зранку не тому, що тоді більше грибів, а тому, що тоді менше грибарів і легше «вполювати» більший «пожинок». Звичайно, у сільських мешканців є свої, «насиджені» місця, а я, як гість, білі шукаю біля грабів та осик, де багато вологи. Їхня грибниця може мати глибину до 30 сантиметрів і покривати кілька кілометрів площі під землею. Тому якщо вдалося знайти одного білячка, треба шукати ще, поруч неодмінно знайдуться й інші, тільки рухатися слід по спіралі за годинниковою стрілкою.
По гриби… на бруківку
Закарпатців грибарять доволі активно… правда, для цього їм навіть до лісу йти не треба. Достатньо пройтися ринками. Придбати дари лісу можна майже протягом цілого року: якщо не свіжі, то засушені.
Тим часом чимало родин чекають на грибний сезон, як на щось особливе. Продавці кажуть, що за місяць на боровиках можуть заробити 3-5 тисяч гривень і це, до речі, непоганий прибуток, враховуючи, що справа не потребує жодних капіталовкладень.
Тим часом покупці діляться секретами приготування літніх грибів.
-Тушковані біляки смачніші за найкращі делікатеси. Знаю гарний закарпатський рецепт. Гриби ошпарюю окропом, нарізаю скибочками і підсмажую з цибулею. Далі додаю подрібнені помідори і смажу до готовності. Перед подаванням на стіл, посипаю їх зеленю петрушки і тертим сиром, — зізнається Олена Микулін із Перечинщини.
Інша покупчиня також завзято розкриває власні кулінарні тонкощі:
-А я їх із сиром фарширую. Правда використовую для цього тільки капелюшки, які мию, очищаю й викладаю на змащену олією форму. Тим часом натираю на терці часник та сир і цією масою покриваю гриби. Запікаю у розігрітій духовці до 180 градусів протягом 20 хвилин. Дітям дуже смакує.
Справді способів приготування грибів дуже багато. Хтось їх маринує, хтось відварює й складає до морозильної камери, хтось сушить, а хтось — готує зразу. Крім того, гриби є одним з інгредієнтів у багатьох рецептах супів, соусів, піци та інших страв. Тож і не дивно, що в Закарпатті вони користуються такою популярністю і краяни ставляться до грибарства з неабияким ентузіазмом та відповідальністю.
0 коммент.:
Дописати коментар