10 січня 2018

Вінниччина сердечно привітала з 95-річчям заслуженого лісівника України Григорія Івановича Паламарчука!



8 січня вперше в 99-річній історії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства лісівник зустрічає 95-річчя! За дорученням лісівників Вінниччини Анатолій Бондар, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, заслужений лісівник України, сердечно привітав з 95-річчям заслуженого лісівника України Григорія Івановича Паламарчука!

Лісівник-новатор, вмілий господарник і життєлюб... Про Григорія Івановича Паламарчука можна говорити годинами, писати романи і знімати фільми. Це людина-енциклопедія, людина-легенда: учасник бойових дій під час Другої світової війни, перший на Вінниччині лісівник, удостоєний високого звання «Заслужений лісовод УРСР», працелюб, відданий душею та серцем найблагороднішій справі на землі, справі всього свого життя – створенню Лісу. Григорій Іванович 38 років трудився над тим, аби відновити й примножити зруйновану війною природу Поділля, тим самим прославивши вінницьких лісівників на весь Радянський Союз, на всю Україну.

30 тисяч гектарів лісів за роки своєї роботи створив Григорій Іванович! За роки минулої війни Григорій Іванович одинадцять разів дивився смерті у вічі, і щоразу якась вища сила відвертала від нього біду, даючи життя, впевненість, цілеспрямованість. Певно, сама Доля готувала Григорію Івановичу високу місію – творити красу, відновлювати природу, створювати тисячі гектарів лісу для прийдешніх поколінь.

Одразу ж по закінченні війни, у грудні 1945-го він вже приступив до роботи у Вінницькому лісгоспзагі інспектором охорони лісу. З березня 1948 року для Григорія Івановича розпочався славний 22-річний шлях на посадах лісничого Тиврівського, Михайлівського та Вінницького лісництв. У серпні 1970 року він стає головним лісничим Вінницького лісгоспзагу, звідки вже в лютому 1983 року і вийшов на заслужений відпочинок.

У дубових лісах Поділля і проявився по-справжньому талант Григорія Івановича. Його знають як новатора у вирощуванні дубових лісів, інтродукції деревно-чагарникових порід. Він чи не першим почав практикувати введення екзотичних порід у лісові насадження: модрини сибірської та європейської, ялини колючої, сосни Веймутова, гікорі, горіха сірого та чорного, глоду їстівного. В 1952 році, коли відбувся Всесоюзний семінар лісівників, досвід Григорія Івановича у поліпшенні продуктивності дубових лісів вже відзначали на високому рівні.

Григорій Іванович – великий життєлюб та оптиміст. Горе й негаразди не зламали цього сильного, вольового та мужнього чоловіка. Після виходу на заслужений відпочинок через хворобу дружини йому довелося поїхати в Америку, в штат Колорадо. У Сполучених Штатах провів 6 років, і за цей час американські лісівники неодноразово зверталися до нього за порадами. Григорій Іванович надавав рекомендації по збереженню американських лісів від вогню, по вирощуванню та посадці лісових культур. Йому навіть пропонували залишитися в Америці, проте свій, рідний ліс, в який було вкладено серце й душу, Григорій Іванович не проміняв ні на що.

Колектив Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства дякує Вам, славний ювіляре, за Вашу відданість людям і Лісу, за Вашу мудрість, за право залишатися першим і кращим на теренах Вінниччини лісівником-новатором. Вінницькі лісівники пишаються тим, що прийняли естафету від Людини з великої літери, заслуженого лісівника з великим серцем і чистою душею.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
2018-01-09 10:38:23

0 коммент.:

Дописати коментар