04 січня 2018

На Буковині вирощують достатню кількість саджанців ялини європейської, дуба звичайного, ялиці білої

Для створення високопродуктивних лісів буковинські держлісгоспи вирощують достатню кількість якісного посадкового матеріалу. 
Інвентаризація лісових культур та природного поновлення – важлива і відповідальна лісівнича справа, яку держлісгоспи проводять восени, задля перевірки лісових розсадників, інших об’єктів лісовідтворення та плантаційного лісовирощування.

Це надзвичайно важливе завдання лісівники виконують з особливою ретельністю. Адже інвентаризація дає можливість оцінити кількість та якість садивного матеріалу, за потреби скорегувати дані, щоб в подальшому спланувати і проводити дієві заходи, здатні забезпечити виконання основного лісівничого завдання – створення високопродуктивних лісів.

«Ми добре розуміємо, що 80% успіху весняної лісокультурної кампанії – це вирощення якісного посадматеріалу. Не менш важливо забезпечити необхідну кількість сіянців та саджанців основних порід. Адже не секрет, що саме ті сіянці, які зростали в місцевих природних умовах, дають найкращу приживлюваність і згодом є стійкими до хвороб», – зазначив в. о. начальника ЧОУЛМГ Віктор САХНЮК.

Так, спеціально створеними фаховими комісіями проінвентаризовано 4,33 га однорічних сіянців та 5,2 га дворічних і старших сіянців лісоутворюючих порід.

Стандартних сіянців нараховано 5,73 млн штук, що на 11% більше, ніж їх було минулого року. Найбільше маємо ялини європейської (57%), дуба звичайного (14%), ялиці білої (9%), а також дуба червоного, явора, ясеня звичайного та інших порід.

«В асортименті сіянців, що досягли торік стандартних показників, маємо 17 порід, – розповідає Тарас СОБКО, головний спеціаліст відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ. – Приємно відзначити, що підприємствами управління вирощено 76 тисяч стандартних сіянців високопродуктивних порід екзотів, які добре зростають в наших буковинських лісах: модрини європейської та японської, дугласії зеленої».

Інвентаризацією-2017 охоплено також 0,21 га відділень зеленого живцювання і обліковано 89 тис укорінених живців. З них кількість стандартних живців зросла на 46% проти показника 2016 року.

За даними відділу лісового господарства та мисливства ЧОУЛМГ, планове завдання з вирощування стандартних сіянців та укорінених живців перевиконане в цілому на 47%. Значно перевищили цей показник держспецлісгоспи АПК – Карпатський, Вижницький, Сторожинецький, а також Сокирянський, Чернівецький держлісгоспи. Найбільше стандартних сіянців виростили працівники Карпатського держспецлісгоспу (понад 1,6 млн штук), Путильського держлісгоспу (1,36 млн штук), Сторожинецького держлісгоспу (601 тис штук).

У лісових розсадниках обліковано 0,4 га маточних плантацій та більше 1,8 тис одиниць декоративних дерев та кущів.

Високу якість сіянців підтверджує показних їх приживлюваності. В усіх держлісгоспах ЧОУЛМГ вона дорівнює нормативній і навіть перевищує її у Новоселицькому, Герцаївському держспецлісництвах АПК, Глибоцькому держлісгоспі АПК, а також у Хотинському та Чернівецькому держлісгоспах.

На фото: Ось так в держлісгоспах Буковини вирощують якісні сіянцы, з яких зростають розкішні ліси.

За фото вдячні колегам з газет «Карпати», «Ва-банк».

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ











03.01.2018, 23:12

0 коммент.:

Дописати коментар