03 січня 2018

Столична торгівля ялинками: на радість людям і межигірським козам



Традиційна картина першого дня року: тисячі непроданих ялинок, які, здається, дарма зрубані. Однак не поспішайте обурюватись – вони ще знадобляться

Промовистий вигляд постноворічних ялинкових базарів навіює сум. Організація роздрібної торгівлі цим короткосезонним товаром передбачає купу всього - патенти, дозволи, маркування, спеціальні місця продажу, правила пожежної безпеки тощо. Не передбачає лише одного – обов’язку продавця прибрати за собою залишки непроданого товару. Тому кожного року в містах спостерігається одна й та сама картина: тисячі непроданих ялинок, кинутих напризволяще, валяються купами попід парканами та торговельними рядами - на “радість” комунальникам. У соціальних мережах – суцільне обурення, а питання одне і очевидне: навіщо стільки кожного року рубати? Відповідь несподівана: а щоб копитним в міських зоопарках було чим поласувати!

Специфіка зеленої торгівлі по-новорічному

Після новорічної ночі ялинки вже нікому непотрібні. І ті, які не знайшли свого покупця, просто викидаються продавцями на смітники або ж лишаються просто неба у місцях торгівлі. За словами торговців, зазвичай, залишаються непроданими біля 10-15% зеленого товару. І подальша його доля продавців здебільшого не цікавить. Тому залишки ялинкових базарів завжди були головним болем комунальників у перші тижні нового року – зібрати, вивезти, утилізувати. Більш хазяйновиті управи не просто вивозять дерева на сміттєві полігони, а намагаються використовувати у міському господарстві. Завдяки технологіям подрібнення деревини на тирсу з новорічних ялинок виходить непогана сировина для спалювання у твердопаливних котлах, або ж утеплювачі та добриво для міських насаджень. Між іншим, в останні роки це навіть сформувалося у певний урбаністичний екотренд.

Цього року на ліквідацію непроданих ялинок - за різними оцінками, таких не менше 10-15 тис. штук - на офіційних торговельних майданчиках Києва міська влада планує витратити понад 300 тисяч гривень. Це приблизно стільки ж, скільки підприємці заплатили за дозволи на торгівлю ялинками. (Цікаво, в чому тоді зиск їх видавати? Будемо вважати, що заради свободи підприємництва та вільної конкуренції, що безперечно важливо – щороку, окрім комунального підприємства "Зеленбуд”, у Києві торгують ялинками кілька десятків приватних підприємців, зокрема, у 2016-му ялинкових бізнесменів нараховувалось близько 35).

Звірята в зоопарках теж чекають на подарунки

Столичні комунальники обіцяють впоратися з “ялинковим прибиранням” за три-чотири дні. Це якщо поспішать поперед волонтерів, які цього року оперативно відгукнулися на заклик Сергія Григор'єва, біолога-консультанта зоопарку “Межигір’я” звезти покинуті ялинки на корм тваринам. "Зоопарк "Межигір'я" прийме в дар будь-яку кількість непроданих новорічних ялинок. Наші копитні тварини (кози, олені, антилопи) будуть невимовно раді такому подарунку!”, - написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

Київські волонтери відгукнулися, зібрали та відправили до колишньої садиби екс-президента вже кілька КамАЗів хвойних “ласощів” для тамтешніх тварин. Оренда вантажівки, за словами організатора акції Юлії Доценко, коштувала 4,5 тис. грн за 8 годин роботи. Понад третину суми назбирали небайдужі, решту внесли самі активісти. За словами Юлії, ялинки збирали та вивозили вночі, коли немає заторів. А маршрут складали за допомогою підказок дописувачів Facebook, які активно долучилися до акції, повідомляючи про стихійні базари, на яких позалишалися непродані дерева. У такий спосіб кияни “очистили” близько 50 точок ялинкової торгівлі.



Співробітники зоопарку не нарадуються, адже для зимового сезону для їх тварин зазвичай достатньо близько тисячі хвойних дерев, а волонтери лише за одну ніч майже виконали цю норму.

У коментарях під своїм постом Григор'єв пояснив, що використані ялинки (які масово почнуть захаращувати київські двори з середини січня) для подібної підкормки, на жаль, не годяться. Вони сухі, тому тварини їх погано їдять. Окрім того, вони ще й отруйні для звірів через залишки блискіток та прикрас.

До речі, про використані ялинки. Комунальники закликають киян не викидати ялинки після свят, а приносити їх у спеціальні пункти прийому "Київзеленбуду", які запрацюють після 10 січня у кожному з районів столиці. Послуги з утилізації ялинки будуть безкоштовні. За словами заступника директора КП "Київзеленбуд" Дмитра Заруби, потім цей матеріал використають для підсипки дерев у Києві.

Скільки не зрубай – все одно багато

Укрінформ спробував розібратися, чому з ялинковими базарами так завжди відбувається – нарубають і не можуть продати. На наш погляд, усе впирається в слабо прогнозовані попит та пропозицію через цінові та споживчі тенденції.

Цьогоріч в Україні офіційно було зрубано для продажу близько 550 тис. новорічних ялинок. Враховуючи, що на Київ та область припадає приблизно десята частина загальнонаціональних продажів, то за грубими підрахунками, у Києві цьогоріч продавалося близько 50-55 тисяч ялинок. Це майже вдвічі менше, ніж у “довоєнному” 2013-му.

Загалом в Україні на площі 5 тисяч гектарів створено спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 мільйонів хвойних дерев різних порід у віці від одного до десяти років. Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом у загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько мільйона новорічних ялинок. Кожне деревце заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини і відповідно маркується. Цього року покупці ялинок навіть могли перевірити “родовід” обраної красуні на спеціальному додатку у своєму смартфоні.

У Держлісагенстві повідомили, що заготівля новорічних ялинок проводиться, враховуючи заявки торгівельних організацій та споживачів. “Вирощені дерева, заплановані для реалізації, вирубуються виключно під замовлення покупців. Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, тоді їх віддають у дитячі садки, школи, для прикрашання церков на різдвяні свята. Слід зауважити, що цінова політика на новорічні ялинки у 2017 році залишалася в середньому на рівні минулого року. По Україні середня відпускна ціна «з лісу» становила близько 60 грн за погонний метр”, - йдеться у повідомленні прес-служби агентства.

Таким чином, у Києві на 12-ти офіційних столичних ялинкових базарах невеличкі, але рясні ялинки (не сосна!) з усіма комерційними накрутками коштували від 250 до 500 гривень. Голубі елітні ялинки - від 3 до 5 тисяч гривень. В цілому, трохи задорого, погодьтеся. А за таких умов – браконьєрам взагалі рай.

Однак, не виключено, що українці поступово відмовляються від “живого” товару на користь штучних ялинок або переходять на використання більш простих і модних новорічних аксесуарів. Наприклад, інтернет магазини в останні роки фіксують зміни новорічного шопінгу у бік покупок здебільшого свічок та прикрас.

Усе це накладається і формує відповідно низький попит на “живу” ялинкову продукцію, яку торговці, як не намагаються, не можуть продати. Але яку потім з таким задоволенням хрумкають приручені копитні...

Оксана Поліщук, Київ
03.01.2018 18:57

0 коммент.:

Дописати коментар