04 січня 2018

Новий пішохідний маршрут з'явився у Закарпатському лісі

«

Лісівники ДП «Довжанське ЛМГ» у лісових масивах Загатянського лісництва облаштували маршрут для відпочиваючих й новенький рекреаційний пункт. Рекреаційний пункт розташований в урочищі «Гат» (кв.13 вид.21) і має дуже велике значення для населення.

Як зазначають лісівники, туристичний маршрут починається з села Загаття Великодільського лісництва, яке розташоване в гірській частині Карпат Великодільського хребта, з північної сторони лісовий масив Гат. Навколо села, а найбільше з південної сторони, поширений ярково-балковий релєф. Шлях простягається крізь загальнозоологічний заказник місцевого значення Гат. А неподалік від цього місця розташований ботанічний пам'ятник природи місцевого значення «Берська європейська», де охороняється рідкісна на теренах області порода дерева - берека європейська».

«Цікавим для туристів та відвідувачів Іршавського району буде й чинна дерев'яна церква Святого Архістратига Михаїла, збудована в 1658 році. Ідучи далі й піднімаючись по лісовій дорозі вздовж 5 кілометрів, кожен зможе відпочити в дерев'яній бесідці в урочищі «Приймо». Після цього проходячи ще 5 кілометрів в урочищі «Ликовець» можна побачити букові праліси, - насадження, вік яких налічує понад 200 років», - зазначає директор ДП «Довжанське ЛМГ» Василь Ледней.

У свою чергу головний інженер лісомисливгоспу Віталій Шрам зазначає: «Для тих, хто дійде до кінця туристичного маршруту, буде відкриттям дерева-старожили, вік якого понад 250 років і діаметром 140 сантиметрів. А дійшовши до урочища «Хрести» можна побачити історичний пам'ятник партизан Великої вітчизняної війни, де десантувалися партизани під керівництвом партизана Прищепи. До визволення загін виріс у партизанське з'єднання чисельністю понад 800 чоловік.

У серпні 1944 року біля с. Берегуйфалу, що на Берегівщині, десантувалася угорська, партизанська група Дюли Усти, вслід за нею — група українця Івана Прищепи. За наказом Українського штабу партизанського руху групи Івана Прищепи і Дюли Усти об'єдналися в один партизанський загін, і він увійшов в історію як загін Усти-Прищепи. На час об'єднання в його складі було вже близько сотні бійців — в основному з числа місцевого населення. З часу десантування і до 26 жовтня 1944 року партизани загону провели близько двох десятків бойових операцій, і він виріс до 250 чоловік.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар