23 січня 2018

НА ВІННИЧЧИНІ ВСИХАЮТЬ ХВОЙНІ ДЕРЕВА



Лісівники зафіксували на Вінниччині всихання 9,5 тис. га сосни та ялини. У деяких лісах хворе майже кожне третє дерево, яке могло б жити ще мінімум 50 років.

“За останні 2 роки почалися масові всихання. Пов’язується це з тим, що знизився рівень грунтових вод, а так як в хвойних насаджень поверхнева коренева система, вони стали менше споживати вологи. Трішки прив’яне дерево, можна сказати, у нього знижується імунітет”, – розповідає начальник управління департаменту агропромислового розвитку екології та природних ресурсів ОДА Андрій Магера.

Вкорочують життя лісам і шкідники. Як тільки дерево не отримує необхідну кількість води комахи одразу заселяються в ньому і воно стає, наче сито.




Зі 100 тис. га тільки “Вінагролісу” – 12 тис. пошкоджені. Такий висновок зробили лісівники та екологи після інвентаризації дерев. Кажуть, дерева може врятувати вибіркова санітарна рубка. На 100 дерев – одне має залишатися.

“Проводити її треба як найшвидше. Зараз зимовий період, поки не розвивається шкідник зрізати дерево та вивезти за межі лісу чи реалізовувати на дрова. А решту, порубочні залишки – палити, щоб таким чином допомогти лісу боротися зі шкідниками”, – каже начальник відділу лісового господарства, охорони й захисту лісу КП «Віноблагроліс» Богдан Васюта.



Подібна біда з лісами існує не тільки в Україні. Масово всихають дерева в Білорусі, Польщі, Чехії, Австрії та Німеччині. Але там вражені дерева негайно спилюють. У нас же, за новими санітарними нормами, суцільна вирубка дерев, навіть заради оздоровлення лісів – заборонена.