18 січня 2018

Депутати ще подумають, що робити з «колгоспними» лісами



Хто захистить лісосмуги від знищення?

Це питання кілька років час від часу зринає в сесійній залі, адже досі є велика проблема насамперед з охороною, збереженням та відновленням цих насаджень. Почасти й через те, що її вирішення частково виходить за межі компетенції місцевих органів влади.

На сесії програму не розглядали

Між тим на сесії районної ради 22 грудня 2017 року планувалося затвердження районної програми «Розвиток лісового фонду в Переяслав-Хмельницькому районі на період 2018-2019 років». Спочатку завдяки голосам 23 депутатів питання внесли до порядку денного. Та коли дійшла справа до голосування по суті, то передумали, і за підтримку програми проголосували тільки п’ять депутатів. Більшість утрималася чи не голосувала взагалі, сім були проти, мотивуючи, що зі змістом програми не встигли ознайомитися, тож її краще відкласти на наступне засідання і добре вивчити.

Депутати Марія Лях, Юрій Павлушко говорили про те, що лісосмуги та малі лісові насадження досі невпинно й безконтрольно вирізаються, треба ухвалювати рішення на перспективу, враховуючи інтереси місцевих громад. А у зв’язку зі створенням ОТГ право вирішення долі своїх лісових ресурсів варто тим більше передати їм.

Любов Кузькова, (52 роки) начальник відділу агропромислового комплексу РДА, яка готувала цю програму, згодом «Віснику» прокоментувала ситуацію:

– Програму вирішили подавати на затвердження, як кажуть, в останній момент, бо доти не було узгоджено питання щодо її фінансування. На виконання заходів, що передбачені програмою, необхідно 1,5 млн. грн. Дві третини суми потрібно на 2018 рік передусім для того, щоб провести інвентаризацію так званих колгоспних лісів та лісосмуг, які залишилися в районі, а також на виготовлення технічної документації з лісовпорядкування. Без цього наш агролісгосп не може проводити ніяких робіт з догляду за насадженнями.

Агролісгоп існує вже 16 років
У 2001 році в районі, як і загалом по всій країні, було створене при управлінні АПК райдержадміністрації спеціалізоване підприємство «Переяслав-Хмельницький державний агролісгосп». Після реформування колективних сільгосппідприємств (КСП) йому було передано ті землі лісового фонду (лісові насадження та лісосмуги), які були в користуванні колгоспів, але не підлягали розпаюванню. Таким чином у постійне користування підприємства було передано 800 га лісосмуг та близько 6 тис га лісових насаджень на території кількох сільських рад. Агролісгосп зареєстрований в Циблях, має свій статут, на відміну від частини інших районів Київщини, зберіг самостійність, не ввійшовши до складу державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс». Від початку створення на перші 10 років роботи агролісгоспу був розроблений комплекс заходів з лісовпорядкування. Оскільки бюджетного фінансування підприємство не мало, то існувало завдяки господарській діяльності, зокрема, за рахунок реалізації деревини, що отримують від усіх видів рубок.

Першим керівником був Ігор Гайовий. Із 2015 до червня 2016 року підприємство очолював Віталій Болілий, який склав повноваження директора за власним бажанням, перейшовши на посаду головного лісничого. За словами Любові Кузькової, на той період підприємство мало значні труднощі, а директор працював навіть без зарплати.

За маленькі ліси тривають запеклі суди
Про діяльність районного агролісгоспу досі було дуже мало публічної інформації. І про те, що справа була досить таки клопітна, стало зрозуміло з появою різних повідомлень від прокуратури. Так у середині 2000-х 4,5 тис. га «колгоспних» лісів рішенням керівництва району було передано в розпорядження Переяслав-Хмельницького держлісгоспу. Проте прокуратура таку передачу опротестувала, вважаючи, що при цьому не були дотримані законодавчі вимоги. Почалися тривалі судові тяжби.

Згодом було оприлюднено й інші порушення. Наприклад, Київською обласною прокуратурою встановлено, що у 2011 році, порушивши вимоги земельного та лісового законодавства, посадові особи Переяслав-Хмельницької РДА та управління Держкомзему, перевищивши власні повноваження, погодили документацію із землеустрою та в подальшому передали у приватну власність семи громадянам земельні ділянки лісового фонду загальною площею 10,5 га для ведення особистого селянського господарства на території Циблівської сільської ради. Ці дії відбулися без вилучення цих земель із постійного користування ДП «Переяслав-Хмельницький державний агролісгосп». Прокуратура затребувала через суд повернення її в користування агролісгоспу.

Обліковувати насадження будуть комісією
На початку липня 2016 року за поданням голови РДА Андрія Пряхіна було призначено нового директора агролісгоспу – Ельдара Махмудова. Керівництво району очікує, що він організує ефективну й прозору діяльність підприємства. Новий директор для початку звернувся до голови РДА з клопотанням створити тимчасову комісію з інвентаризації лісових масивів, які були передані в постійне користування ДП «Переяслав-Хмельницький агролісгосп», та полезахисних лісових смуг на території району.

Така комісія була створена у вересні минулого року, її очолює голова РДА, але досі вона не провела жодного засідання. Зі слів секретаря комісії Любові Кузькової, для її ефективної роботи необхідна участь спеціалістів обласного управління Держгеокадастру.

– Ми відразу направили в головне управління відповідного листа, але письмової відповіді так і не отримали, проте маємо усну відмову з мотивацією, що для такої виїзної роботи в них немає спеціалістів, – пояснила Любов Олександрівна. – Загалом то ми розуміємо, що для проведення якісної інвентаризації потрібні кошти, і цю справу ми не зможемо навіть розпочати доти, поки не буде затверджена програма і виділять відповідне фінансування.

ПЕРСПЕКТИВА
Президент України указом від 21 листопада 2017 року «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства» доручив Кабміну:

– подати в парламент законопроекти щодо делегування органам місцевого самоврядування повноважень з контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, охорони, захисту та відтворення лісових насаджень;
– затвердити програму «Ліси України-2030»;
– провести інвентаризацію лісового фонду України;
– створити економічні стимули для розширеного відтворення лісів;
– розмежувати повноваження щодо державного контролю та господарювання, не обмежуючи самостійності державних лісогосподарських підприємств;
– відкрити інформацію про видані спеціальні дозволи на використання лісових ресурсів (лісорубні та лісові квитки), а також інформацію про зміну цільового призначення земельних ділянок лісового фонду;
– у держбюджеті забезпечити належне фінансування заходів із ведення лісового господарства, охорони і захисту лісів;
– обласним адміністраціям розробити регіональні програми з забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Валентина БАТРАК
Автор Visnik, Опубліковано: Січень 18th, 2018