27 березня 2016

У Грузії екологи протестують проти пересадки вікових дерев



Дерево вагою 640 тон, висотою близько 50 метрів на баржі везуть в дендрологічний парк в Аджарії, березень, 2016 року. Фото з сайту Радіо Свобода

У містечку «Цихисдзірі» в західногрузинському районі Кобулеті, на березі Чорного моря, триває безстрокова акція протесту неурядової природоохоронної організації «Садівники - партизани». Активісти НКО намагаються перешкодити здійсненню унікального проекту з пересадки декількох дерев в дендрологічний парк, який знаходиться під патронажем екс-прем'єр-міністра Грузії, засновника «Cartu-group», мільярдера і мецената Бідзіна Іванішвілі.

Десятки 200-літніх кипарисів і тюльпанових ліріодендрон, «пересадити» які вирішив мільярдер, належать йому на законних підставах. Бідзіна Іванішвілі купив саженцевое господарство «Букнарі» (поблизу Цихисдзірі), де вони ростуть, ще кілька років тому, але вирішив, що ці унікальні дерева більше прикрасять дендрологічний парк в Аджарії.

При цьому Іванішвілі не приховував, що дерева - його пристрасть і хобі, і він лише бажає, щоб ними насолоджувалися більше людей в тому числі туристів, що приїжджають до Аджарії.

Однак природоохоронні організації і політична опозиція різко критикує проект, називаючи все, що відбувається «примхою мільярдера». Члени НКО «Садівники - партизани» намагалися вчинити фізичний опір процесу перенесення дерев, навіть приковували себе до них, а також до ковшів екскаваторів, але поліція заарештувала кількох людей і протестуючі змушені обмежуватися безстроковою акцією протесту в Букнарі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Тим часом, сам процес пересадки дерев стикається з величезними технічними складнощами. Перше дерево, вагою близько 640 тонн і заввишки майже в 50 метрів, разом з корінням обережно розмістили на баржі, але для цього знадобилося прорити канал до Букнарі. Потім, кипарис гордо проплив кілька кілометрів по морю, але в неділю вранці, коли планувалася вивантаження дерева для подальшого транспортування в дендрологічний парк, на узбережжі Аджарії вибухнув шторм. Баржа не змогла підійти до берега, де крім працівників дендрологічного парку і журналістів, дерево очікують активісти тієї ж природоохоронної організації «Садівники - партизани», а також члени місцевого відділення опозиційної партії екс-президента Саакашвілі «Єдиний національний рух».

Тим часом, міністр охорони навколишнього середовища, Гигльо Агулашвілі назвав те, що відбувається «бурею в склянці води». За його словами, жодна з пересаджуваних дерев «не є ендемічним видом для Грузії», а мова йде всього лише про пересадку, без порушення будь-яких законів.

Депутат від опозиції, Нугзар Циклаурі сказав в бесіді з журналістами, що пересадка вікових дерев це «каприз і примха мільярдера і фактичного керівника правлячої коаліції« Грузинська мрія »Бідзіна Іванішвілі». На ці звинувачення відповів прес-секретар групи «Cartu», Георгій Удзілаурі. За його словами, пересадка вікових дерев - «унікальна операція, яка напевно увійде в книгу рекордів Гіннеса» і грузинська громадськість повинна бути вдячна Бідзіна Іванішвілі за це нововведення. «Однопартійці екс-президента, вирубали за дев'ять років свого правління тисячі унікальних дерев для здійснення різних проектів, не мають морального права критикувати мільярдера і мецената лише за те, що він пересадив дивно красиві дерева на нове місце, де їх красою зможуть насолоджуватися жителі і гості Грузії »- зазначив пан Удзілаурі.

Источник Радио Свободная Европа/Радио Свобода

0 коммент.:

Дописати коментар