27 березня 2016

Делегація лісівників Брестського державного виробничого лісогосподарського об'єднання відвідала Рівненську область України

Минулого тижня делегація лісівників Брестського державного виробничого лісогосподарського об'єднання (ДВЛГО) [рос. - государственное производственное лесохозяйственное объединение (ГПЛХО)] відвідала з робочим візитом Рівненську область України. Програма візиту була досить насиченою, але головною метою зустрічі з зарубіжними колегами було обговорення питань взаємодії при виникненні транскордонних пожеж. І це цілком обгрунтовано: наближається пожежонебезпечний сезон, а враховуючи досвід минулого року, коли білорусам доводилося не раз протистояти вогняної стихії, що прийшла саме з боку країни-сусідки, і складнощі, з якими вони зіткнулися при гасінні у прикордонні, необхідність налагодження тісних контактів постала гостро. Втім, як і для лісівників України.



Ця зустріч відбулася під головуванням глав делегацій — головного лісничого Брестського ДВЛГО Олександра Матюшевского та головного лісничого Рівненській області Сергія Івашинюти. У ній взяли участь директори прикордонних лісгоспів з обох сторін, представники лісової науки, екологи. Питання організації транскордонного співробітництва по виявленню та гасінню лісових пожеж у пожежонебезпечний період 2016 року колеги з Білорусі та України обговорювали за круглим столом у Музеї лісу на території Костопільського лісгоспу.

Територію Полісся під відеоконтроль

Представник білоруської делегації заступник директора Інституту лісу НАН Білорусі Володимир Усеня, відкриваючи зустріч, охарактеризував ситуацію з пожежами в Білорусі за багаторічний період. Він закликав присутніх об'єднатися в розробці програми протипожежного облаштування транскордонних територій та моніторингу лісових пожеж і отримати підтримку Європейського союзу. 

Володимир Володимирович, зокрема, зазначив: «Лісові пожежі — стихійні лиха, які протягом багатьох століть завжди були, є і будуть. Головне завдання — мінімізація їх площі та наслідків. У рамках Європейського союзу виділяються гранти на Східне партнерство за різними напрямками. Найбільш важливим серед них я вважаю напрямок протипожежного облаштування, виявлення лісових пожеж та їх ліквідації, у тому числі на транскордонних територіях. В цьому напрямку у нас і з української сторони є свої напрацювання, досягнення, але є і проблеми. Щоб вирішити їх ми будемо просити сприяння Європейського союзу, тобто подавати спільну заявку на отримання гранту за Програмою територіального співробітництва Східного партнерства Білорусь — Україна, який буде спрямований на зміцнення транскордонного співробітництва Брестської та Рівненської областей з профілактики, моніторингу і ліквідації лісових пожеж. Я вважаю, тут у нас є великі перспективи».



Перший заступник генерального директора, головний лісничий Брестського ДВЛГО Олександр Матюшевскій почав розмову про головне, закликавши до взаємодії лісівників Брестської та Рівненської областей на всіх рівнях: лісничий з лісничим, директор з директором, обміну контактною інформацією для оперативного реагування в разі виникнення лісових пожеж. І, звичайно ж, для реалізації проекту, озвученого вченим.

«Ми опрацьовуємо питання з проектною організацією з нанесення на карти спостережних вишок лісгоспів прикордоння, - продовжив Олександр Миколайович, - координати цих вишок дозволять нам створити єдину систему для точного виявлення вогнища загоряння, моніторингу напрямку вітру, прогнозування ситуації, що складається, її оцінки. Вони також дозволять вжити адекватних заходів по ліквідації пожеж».

«Досвід минулого року показав: ситуація з пожежами настільки гостра, що ми з урахуванням існуючої європейської програми вже сьогодні повинні зробити все можливе для поліпшення обстановки в наших лісах», - закликав у свою чергу присутніх перший заступник начальника управління лісового та мисливського господарства - головний лісничий Рівненської області Сергій Івашинюта. 

Сергій Володимирович також запропонував білоруським лісівникам скоординувати роботу по установці вишок з відеоспостереженням. 

«У нас є райони, які межують з Білоруссю, де ми не маємо права на відстані 30-40 км поставити спостережні вежі, - повідомив головний лісничий. - У той же час у білорусів зі свого боку є така можливість. Зараз ми плануємо встановити у прикордонні п'ять вишок і просимо вашого сприяння в тому, щоб білоруси поставили свої вишки в тих місцях, де у нас немає можливості охопити територію відеоспостереженням. Ми ж зі свого боку врахуємо побажання білоруської сторони. Таким чином, разом можна охопити всю найбільш складну в пожежному відношенні територію».



Сергій Володимирович також наголосив на важливості особистих контактів, які дозволяють зекономити дорогоцінний час і безпосередньо вийти на лісгосп, щоб швидко взяти ситуацію під контроль.

Обговорювали учасники круглого столу і будівництво водойм уздовж кордону. У цьому питанні також виявилося не все просто. Як пояснив Олександр Матюшевскій, в Білорусі такі проекти не проходять узгодження у зв'язку із небезпечними зміни гідрологічного режиму в прикордонних заказниках. У пошуку виходу білоруські лісівники готують проект з будівництва лісових доріг і під'їздів до існуючих водойм. Але спочатку він повинен пройти не одне узгодження. Детально прораховували учасники і необхідне для придбання кількість камер відеоспостереження. Лісівники братніх держав зійшлися на думці, що цю роботу вони проведуть незважаючи ні на що і знайдуть всі можливості і варіанти для реалізації задуманого. Адже головне їхнє завдання - зберегти лісові угіддя, вчасно зреагувавши на будь-яку аномальну ситуацію, навіть якщо для цього потрібно буде «стерти» кордону.

Через кордон екологічною стежкою?

«Стерти» кордону українські колеги запропонували і за допомогою спільної реалізації рекреаційно-просвітницького проекту. Суть його полягає в тому, щоб, наприклад, від Музею лісу в Костополі і до певного знакового місця в Білорусі організувати туристичний маршрут, цікавий як для населення, так і для лісівників. За словами головного лісничого Рівненської області Сергія Івашинюта, можна об'єднати пам'ятники природи, заповідники або заказники в єдиний просвітницький маршрут з організацій екскурсій або ж створити мотузковий парк, щоб на висоті дерев можна було побачити красу Поліського краю. За прикладом парку в Ганновері. Українці будуть чекати відповіді на цю пропозицію від білоруської сторони.



Лісівники України також активно займаються благоустроєм не лише садиб лісгоспів і лісництв, а й обладнали місця відпочинку біля трас. Це дозволяє хоч якось контролювати ситуацію в пожежонебезпечний період, так як до дорожніх служб в Україні питань багато. У свою чергу наша делегація ознайомила колег з еколого-просвітницькою роботою, що проводиться лісгоспами Білорусі, з напрацюваннями з транскордонного туризму: є досвід такої роботи з колегами з Чернігова.

Свою зацікавленість у співпраці та зближення контактів висловили і волинські колеги. Вони також взяли участь у обговоренні нагальних проблем за круглим столом і обмінялися необхідною інформацією з делегацією з Білорусі. Впевнена, ця жива і плідна зустріч внесла вагомий внесок в подальшу співпрацю лісівників двох країн і, безсумнівно, дала імпульс до розвитку як добросусідських відносин, так і виробничих.




В цілому по Білорусі протягом 1955-2015 рр. зареєстровано 136 тисяч лісових пожеж на площі 206 тисяч гектарів, при цьому середня площа пожежі за цей період становить півтора гектара. У минулому році, згідно з офіційною статистикою, в Білорусі пожежами пошкоджено 17 тисяч гектарів лісів, в тому числі на території Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника - 10 тис. га. У 2013 році в Білорусі зафіксовано історичний мінімум - площа лісових пожеж склала всього 73 га.

МЕЖДУНАРОДНОЕ СОТРУДНИЧЕСТВО
Автор: Наталья ЦЕЛИТАН, Фото автора
Дата публикации: 24.03.2016

0 коммент.:

Дописати коментар