Сьогодні, 13:23
Заготовляти сік у Цуманському лісництві почали з початку березня. Заготівлею березового соку тут, в лісництві, займається 3 майстерських дільниці.
Планують цього сезону заготовити 50 тон, а минулого року з лісу відправили на п'ять тон більше березового соку. Майстер лісу, який опікується 2-ою дільницею, Олег Цуцько, заготовляє більше половини запланованого об'єму.
"Я пам'ятаю часи, коли заготовлялися і 400 тон", - згадує один із лісників.
Кількість березового соку, кажуть, залежить від погоди.
"Якщо тепла погода - сік іде краще. Зараз морозні ночі, то сік замерзає і лише з обіду починає текти, - пояснюють лісівники. - З однієї берези витікає приблизно 30 літрів соку".
На одній із ділянок, де видобувають сік, підсочених дерев (тих, які дають сік) близько 400, територія - 9,5 гектарів. Сік збирають раз у два дні.
"Плануємо збільшити кількість підсочених беріз до 600-от дерев", - розповідає майстер лісу.
Надрізи роблять у формі англійської букви "V" - так краще стікає сік. Вглиб надріз робиться не більше ніж на два сантиметри.
"Сік видобуваємо з дерев, яким більше 50-ти років, бо ж молоду березу можна попсувати", - кажуть лісники.
Покищо, з однієї такої ділянки щотижня лісівники відправляють на переробку 8 тон соку.
Між іншим, за незаконне видобування соку штраф близько 300 гривень. І це лише за одне дерево.
Заготовляти сік у Цуманському лісництві почали з початку березня. Заготівлею березового соку тут, в лісництві, займається 3 майстерських дільниці.
Планують цього сезону заготовити 50 тон, а минулого року з лісу відправили на п'ять тон більше березового соку. Майстер лісу, який опікується 2-ою дільницею, Олег Цуцько, заготовляє більше половини запланованого об'єму.
"Я пам'ятаю часи, коли заготовлялися і 400 тон", - згадує один із лісників.
Кількість березового соку, кажуть, залежить від погоди.
"Якщо тепла погода - сік іде краще. Зараз морозні ночі, то сік замерзає і лише з обіду починає текти, - пояснюють лісівники. - З однієї берези витікає приблизно 30 літрів соку".
На одній із ділянок, де видобувають сік, підсочених дерев (тих, які дають сік) близько 400, територія - 9,5 гектарів. Сік збирають раз у два дні.
"Плануємо збільшити кількість підсочених беріз до 600-от дерев", - розповідає майстер лісу.
Надрізи роблять у формі англійської букви "V" - так краще стікає сік. Вглиб надріз робиться не більше ніж на два сантиметри.
"Сік видобуваємо з дерев, яким більше 50-ти років, бо ж молоду березу можна попсувати", - кажуть лісники.
Покищо, з однієї такої ділянки щотижня лісівники відправляють на переробку 8 тон соку.
Між іншим, за незаконне видобування соку штраф близько 300 гривень. І це лише за одне дерево.
0 коммент.:
Дописати коментар