26 березня 2016

Ігор Попов: Експорт лісу: можливості і проблеми

26.03.2016 12:30

Поява урядового законопроекту 4286 про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка стала показовою ілюстрацією роботи цього уряду. Рік тому за ініціативи депутатів Радикальної партії, ряду інших колег Рада прийняла закон про мораторій на експорт лісоматеріалів. Ідея була чітка і зрозуміла: вивозити не сировину, а продукти переробки. В даному випадку – замість лісоматеріалу пиломатеріал, поступово збільшуючи глибину переробки. Це – створення нових робочих місць, додаткові находження до державного бюджету, розвиток супутніх галузей промисловості. Паралельно з мораторієм депутати від РПЛ подали пакет законопроектів для підтримки вітчизняних переробників. Щодо лісової галузі – це проекти 2617 та 2618, які дають тимчасову пільгу для ввезення деревообробного обладнання. Взагалі, це має бути загальний підхід: сприяти завезення верстатів, міні-заводів, а не ширпотребу. Для координації держдавної політики в гагузі сприяння і стимулювання експортно-орієнтованої промисловості – програма РПЛ передбачає створення державного експортно-кредитного агенства, законопроекти розроблені.

На жаль, законопроекти про пільги на завезення деревообробних верстатів вже півроку відкладаються при розгляді у Раді, знаходяться інші пріоритети. В сучасних економічних умовах інвестори і так неохоче вкладають в Україну, а тут ще їм відмовляють у сприянні, натомість уряд пропонує скасувати мораторій. От вам і причини того, чому у нас така економічна ситуація і чому ми голосуємо за відставку цього уряду.

При внесенні законопроекту про скасування мораторію уряд посилається на вимоги СОТ і Угоди про асоціацію. А що, рік тому цей самий уряд не знав, що мораторій це порушення? Так протягом року треба було провести відповідні переговори на політичному рівні. Зараз Україні можуть пробачити багато чого: цінності, за які ми воюємо, повинні дозволити нашим "західним партнерам" поступитися трохи бюрократичними інтересами. Якщо нам таки дозволять реальну вільну торгівлю – то не потрібно буде нам позичати гроші для покриття дефіциту бюджету. Ми самі заробимо ці гроші, тільки не ставте нам залізну завісу під назвою "вільна торгівля" для нашого меду, курятини, зерна. Пустіть нас на ринки з пиломатеріалом, а не кругляком. Що уряд зробив для цього? І це ще одна ілюстрація ефективності роботи цього уряду.

І коли ми ставимо чіткі вимоги кандидату на посаду премєр-міністра – сприяти промисловому виробництву в Україні, захищати національні економічні інтереси України – ми це підкріплюємо пакетом законопроектів і пропозицій. І в цих питаннях переговори ще не закриті.

Уряд піде у відставку і законопроект про скасування мораторію буде відкликаний автоматом. Але проблема залишиться, і її треба буде вирішувати новому уряду.

І ще трохи про фото вагонів із кругляком, які їдуть в напрямку кордону. В цьому році це нормально, якщо це сосна. Україна може заготовляти 7 мільйонів кубів на рік, а вітчизняна переробка зараз переробляє трохи більше 4 мільйонів, і то в першу чергу в Україні беруть дуб, а не сосну. Ліс, який досяг товарного віку, треба пиляти, переробляти і саджати новий. Хоча, я теж хочу, щоб із України вивозили брус, дошку, шпон і меблі, і що для цього зробити – відомо.

А от із браконьєрською вирубкою та контрабандним експортом – окрема історія, і тут повинні працювати лише каральні методи. Зараз вибудувані кримінальні схеми за участю лісників, контрабандистів, митників, за сприяння правоохоронців та із залученням партнерів у країнах ЄС. Саме вони вирубують ліс без дозволів, і вивозять його без сертифікатів. І частина вагонів на фото – саме з "контрабасом", який кришується на самому верху владної піраміди. І щоб це прикрити – треба лише політична воля.

0 коммент.:

Дописати коментар