27 березня 2016

Що винаходить обдарована молодь. Школяр проти короїда


Сьогодні о 18:17

Уже 25 років кращі винахідники з числа школярів та студентів збираються на щорічну олімпіаду «Крок в майбутнє», де демонструють свої розробки в самих різних сферах науки і техніки. Саме призери «Кроку в майбутнє» представляютькраїну на міжнародних конкурсах молодих дослідників - «МК» з'ясував, що розробив майбутній цвіт інженерії до олімпіади сезону-2016.

Що винаходить обдарована російська молодь Павло Федоров.

Олімпіада школярів «Крок у майбутнє» була заснована в 1991 році Московським державним технічним університетом ім. Баумана. У цьому році близько тисячі школярів і студентів, призерів регіональних наукових змагань програми, представляють в Москві свої кращі дослідницькі роботи в області інженерних, природничих і соціально-гуманітарних наук.

Більшість винаходів юних інженерів не відірвані від реальності, а цілком практичні. У той час як американські підлітки розробляють різні дурниці, типу нашийників для кішок з фотокамерою і WiFi, вміють автоматично робити фотографії і відразу відправляти їх в Інстаграм, росіяни більше «приземлені», що не може не радувати. Ось, скажімо, рідкісний житель Москви і Підмосков'я не спостерігав величезні масиви висохлого лісу в області - результат діяльності жука-короеда. Врятувати вражений ліс нереально важко, і способів тут всього два. Перший - це розпорошення «хімії» за допомогою сільгоспавіації, але він неефективний, тому що вся отрута йде в крону дерева і не обробляється найголовніше - стовбур. Другий - використання промислових альпіністів, що дорого і дуже повільно, альпініст обприскує лише кілька стовбурів за день ... Але дерева з короїдом можна було б не знищувати під корінь, як це робиться найчастіше, якщо запустити у виробництво розробку старшокласника з Ногинской гімназії Олександра Сичова:

- Я розробив спеціальну машину, яка, маючи вузьке (1,6 метра завширшки) шасі, здатна маневрувати між дерев і проливати їх стовбури хімікатами з розпилювача, встановленого на висувній щоглі висотою 12 метрів, - розповів «МК» Саша. - Машина привозиться на місце на трейлері, легко рухається по лісі і може долати перешкоди у вигляді повалених стовбурів і ярів. Такий агрегат зміг би врятувати підмосковні лісу!

Ще одне цікаве винахід з сотень представлених на «Кроці в майбутнє» - нова технологія створення біоелектричних протезів рук, якою займається десятикласниця Юля Фирстова з міста курганинскими Краснодарського краю.

- Темою протезів я зацікавилася, коли працювала волонтером на концерті для дітей-інвалідів, що проходив в нашому місті. У більшості були чисто косметичні протези, які не мали можливості рухатися і стискати пальці. А «живі» протези досить дорогі (від 60 тисяч рублів і вище) і в бюджетному варіанті вельми ненадійні - за стискання пальців в них відповідає струнний механізм - простягнута вздовж штучного пальця струна намотується моторчиком на барабан, скорочуючи, внаслідок чого суглоби згинаються. Така конструкція швидко зношується, струни розтягуються, падає точність. Я зробила прототип, де суглоби згинаються за рахунок обертання нарізного штока - це просто, надійно, а головне - дешево!

Взагалі коло людей з обмеженими можливостями, на жаль, є безмежне поле для застосування технологій, особливо в нашій країні, де більшість інвалідів складніше коляски нічого не бачили ... Одинадцятикласниця Даша Беренчук з Волгодонська розробила комплекс для виконання лабораторних робіт слабким зором школярами:

- Оскільки зараз концепція інклюзивної освіти вимагає навчання здорових дітей і дітей з обмеженими можливостями в одному класі, я придумала систему індикаторів для людей з вадами зору, яка дозволяє їм виконувати практично будь-які лабораторні роботи, не затримуючи весь клас. На всі предмети, що вимагаються для лабораторної, кріпляться невеликі коробочки - світлові індикатори, якими управляє вчитель з бездротового пристрою. Перед початком роботи вчитель говорить, який колір відповідає тому чи іншому предмету, і запалює світлові індикатори, щоб діти їх запам'ятали. Після цього він просто підсвічує той чи інший предмет, позначаючи порядок дій. Звичайно, такі заняття менш ефективні, ніж для здорових хлопців, - адже результат погано видно, але альтернативою є тільки проведення лабораторної індивідуально, де результат буде той же, але піде набагато більше часу і сил.

Втім, на «Кроці в майбутнє» представлені не тільки соціально значущі роботи - є і просто цікаві прикладні штуки. Наприклад, одинадцятикласник Павло Федоров з Челябінська, будучи завзятим велосипедистом, привіз на олімпіаду свій гібрид дискового гальма для велосипеда, який одночасно є генератором електроенергії для фари і габаритного ліхтаря. Пристрій не вимагає зарядки, як акумуляторні фари, і завжди готовий до роботи. При цьому воно абсолютно непомітно і безшумно на відміну від відомої всім велосипедистам «динамки» -генератори, яка приводиться в рух обертанням шини.

Євген Балабас
http://www.mk.ru/social/2016/03/27/chto-izobretaet-odarennaya-rossiyskaya-molodezh.html

0 коммент.:

Дописати коментар