30 березня 2016

Хочуть заборонити здачу лісу в оренду



19:46, 30 Mar 2016

Міністерство навколишнього середовища пропонує заборонити законом оренду лісів і підготувало відповідний проект постанови Уряду. Приводом для цього стало недотримання орендарями умов контрактів з облаштування територій і злісна несплата щорічних внесків.

Здавати ліс в оренду почали в 2008 році. Знаходяться тоді при владі комуністи дозволили цю практику окремою постановою.

"Це створило можливості для тотального беззаконня в лісовому господарстві Молдови. Більшість орендарів побудували будинки, магазини, бари, ресторани. І все це в бетоні, в порушення закону", - пояснив міністр навколишнього середовища Валеріу Мунтяну.

Згідно з проектом облаштування орендованої території, ця споруда повинна бути колод хатинки по 12 квадратних метрів. Але коли інспектори Moldsilva прибули сюди з перевіркою, вони виявили значний двоповерховий будинок, площа якого перевищує 60 квадратних метрів. Тепер розглядається можливість знесення будівлі.

"Випадки незаконної забудови непоодинокі. За деякими ми звернулися до суду", - повідомив інженер Орендного лісового фонду Ігор Мокану.

Міністерство навколишнього середовища пропонує заборонити оренду лісів і підвищити щорічну орендну плату за наявними контрактами.

"Оренда буде заборонена. Умови вже діючих контрактів стануть жорсткішими. Найзначніше зміна торкнеться орендної плати, яка збільшиться п'ятикратно - з чотирьох тисяч леїв до 20 тисяч", - сказав міністр навколишнього середовища Валеріу Мунтяну.

Агентство Moldsilva уклало майже 680 контрактів про оренду лісових ділянок. Їх здавали під організацію відпочинку або вирощування диких тварин. Багато орендарів своєчасно плату не вносять, в результаті заборгованості перевищили 10 мільйонів леїв.

"Шість мільйонів - це суми стягнень, переданих судовим приставам для інкасації. До суду направлено справи ще на чотири мільйони. Серед того один-два мільйони набігають у вигляді поточних боргів за березень-квітень. Ми вже виписали орендарям попередження про необхідність терміново погасити борги" , - повідав інженер Орендного лісового фонду Ігор Мокану.

До теперішнього часу в оренду на 49 років в Молдові передано понад 6700 гектарів лісу.

0 коммент.:

Дописати коментар