28 березня 2016

«Лісова школа»: «А що роблять дерева?»

«Лісова школа»: «А що роблять дерева?»

На Волині вже традиційно під час Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» відбуваються різноманітні еколого-просвітницькі заходи

Ось і цими днями до Інформаційно-екологічного центру Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства завітали школярі КЗ «Луцька ЗОШ І-ІІ ступенів №11-колегіум Луцької міської ради». Четвертокласники ознайомилися з експонатами музею Волинського лісу та з виставковою колекцію пленерних художніх полотен, що тут експонуються. А ще поділилися власними враженнями від відвідин лісу, спогадами про посадку деревець. Цієї зими разом із батьками четвертокласники побували у ДП «МГ «Звірівське», завезли лісовим мешканцям гостинці. Цього разу хлопці і дівчата цікавилися історією лісів Волині, по кілечках зрізів пробували порахувати роки сосон, дубочків та грабів, взяли участь у пізнавальній вікторині.

– А все таки деревам дуже скучно у лісі! – задумливо мовив хтось із хлопців, коли мова зайшла про діброви. – Це ж сто років потрібно вистояти на одному місці.

На що Олексій Калесь, Катерина Куриця, Олексій Круцюк, Вадим Шищиц, Олександра Ящук, Дмитро Подлевський заперечили: «І зовсім не скучно. Дерева ж не просто стоять, а працюють. Вони уміють робити таке, чого люди ще не навчилися. Наприклад, «творять» кисень, «переробляють» вуглекислий газ, очищають від пилу повітря, навіть на погоду впливають… А ще залюбки граються із дощем, дивляться в очі блискавицям, змагаються з буревіями, а вночі, коли всі сплять, наглядають за зорями…»

– Діти не просто поглибили свої знання про роль дерев у житті людини, а й дізналися, як ліс служить людям, скільки його у Волинській області, хто його береже та доглядає, – мовить класовод Марія Чіпак. – А ще побачили опудала зубра, оленів, диких свиней, вовка, зайця… Дуже дякуємо за змістовну і пізнавальну екскурсію!

У свою чергу педагог розповіла, що напередодні у колегіумі пройшла декада «Гордість Волині», під час якої діти зустрічалися з письменниками, видатними людьми краю, говорили про природу, зокрема, йшлося і про «Первоцвіти рідного краю». Школярі не лише дізналися багато цікавого про перші весняні квіти, а й вчилися їх розпізнавати і берегти, а також відгадували загадки, читали вірші, грали ігри, слухали музику, малювали проліски.

«Лісова школа», що діє при ІЕЦ ВОУЛМГ, і надалі співпрацюватиме з колегіумом. Відтак на четвертокласників чекають захоплюючі мандрівки у лісові масиви та музеї, добрі справи на користь лісу та його мешканців.

Сергій Цюриць
Фото Марії Чіпак


0 коммент.:

Дописати коментар