18 січня 2018

SOS на Сумщині: через жука-короїда масово всихають соснові ліси



Вчора, 17 січня, на базі державного підприємства «Сумське лісове господарство». відбулося засідання, на яке виносилось питання масового всихання сосни, спричиненої появою верхівкового короїда, в лісах області та шляхи його попередження.

Зокрема, йшлося про необхідність проведення санітарно-оздоровчих заходів в лісах зеленої зони м. Суми (в районі Баранівки), бо саме це і викликало резонанс та спричинило відвертий супротив місцевих мешканців проведенню необхідних робіт.

Окрім членів громадської ради на засідання була запрошена ініціативна група місцевих жителів Баранівки, представники депутатського корпусу Сумської міської, Сумської обласної ради, екологічних служб, науковці, представники ЗМІ та ін.

Про історію появи верхівкового короїда в Європі і Україні детально розповів начальник відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко. Він зазначив, що в останні роки спостерігається масове всихання соснових лісів українського Полісся. Цим негативним процесом на кінець 2017 року вже охоплено більше 300 тис. га лісу з запасом близько 15 млн. куб.

«Всі ці негативні чинники спричиняють погіршення санітарного стану лісів, ослаблення їх водоохоронних, ґрунтозахисних, оздоровчих властивостей, а в окремих випадках і повну деградацію, а також значні втрати ресурсів деревини», – акцентував фахівець.

«Виходячи із міжнародного досвіду впровадження системи заходів профілактики, локалізації та оздоровлення лісових насаджень, а також методологічних розробок науково-дослідних установ, встановлено, що єдиним, по суті, безальтернативним методом попередження масового поширення стовбурових шкідників є проведення санітарних рубок, спрямованих на оперативне видалення усіх осередків ураження та подальше створення на цих вирубках нових більш стійких деревостанів», – зазначив він.

Про ситуацію, що склалась в соснових насадженнях області та комплекс заходів, проведених державними лісогосподарськими підприємствами, повідомив заступник начальника відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Олександр Баня. Він зазначив, що найбільші обсяги пошкодження виявлені у Роменському – 300 га, Охтирському – 185 га, Глухівському – 158 га, Шосткинському – 100 га лісгоспах та 142 га у Кролевецькому лісомисливському господарстві. В цілому ж по області ситуація в рази ще складніша – понад 3 тис. га соснового лісу, враховуючи комунальні підприємства системи облагролісу, національні парки та інші лісокористувачі.

«На даний час у лісових насадженнях державних лісогосподарських підприємств рубками вже пройдено 499 га. В очікуванні проведення санітарно-оздоровчих заходів ще 734 га соснового лісу. Враховуючи, що виліт шкідника після зимівлі – кінець березня – початок квітня, то часу у для проведення комплексу необхідних заходів – обмаль», – наголосив спеціаліст.

Джерело: Прес-служба Сумського ОУЛМГ