08 червня 2018

Генеральною прокуратурою України вжито заходів до повернення державі 9,9 га земель лісогосподарського призначення

Генеральна прокуратура України захистила інтереси держави під час перегляду Верховним Судом справи за позовом прокурора в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, державного підприємства «Бориспільське лісове господарство» до Київської обласної державної адміністрації і фізичних осіб про визнання недійсними розпоряджень, державних актів на право власності на землю та її витребування.

Установлено, що Київською обласною державною адміністрацією у порушення вимог земельного та лісового законодавства, з перевищенням повноважень вилучено з постійного користування державного підприємства 9,9 га земель лісогосподарського призначення, які є неподільною частиною загального лісового масиву та за законом не підлягають передачі в приватну власність. У подальшому облдержадміністрацією ці землі передано єдиним масивом у власність фізичних осіб для ведення особистого селянського господарства та відразу змінено цільове призначення на індивідуальне садівництво.

Внаслідок зазначених дій земля лісогосподарського призначення незаконно перейшла у власність фізичних осіб, а протиправна зміна цільового призначення дала їм можливість здійснювати будівництво, що може призвести до фактичного знищення лісу та порушення природних функцій лісових екосистем.

Незважаючи на обґрунтованість позовних вимог прокурора про незаконність вибуття земельної ділянки із державної власності та постійного користування державного підприємства, судами трьох інстанцій у задоволенні відповідного позову відмовлено із застосуванням строків позовної давності.

Водночас Верховний Суд 05.06.2018, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, викладеними у заяві про перегляд судових рішень у цій справі за правилами цивільного процесуального законодавства, які діяли до 15.12.2017, скасував рішення судів попередніх інстанцій, а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

0 коммент.:

Дописати коментар