29 жовтня 2018

Лісівники Хмельниччини звіряються із сучасними методами створення високопродуктивних та біологічно стійких лісових насаджень


На базі ДП «Ізяславський лісгосп» відбувся науково-практичний семінар «Сучасні методи створення і формування високопродуктивних лісових насаджень та розвитку лісового насінництва». Основною його метою було проаналізувати набутий досвід зі створення насаджень та звіритися з тим, наскільки він відповідає сучасним передовим методам.

У семінарі взяли участь головні лісничі підприємств, спеціалісти, які безпосередньо займаються проектуванням та створенням насаджень на початкових стадіях молодого віку лісів, лісничих Ізяславського лісгоспу. У роботі науково - практичного семінару також взяв участь завідувач кафедри відтворення лісів та лісової меліорації Національного університету біоресурсів України В.М.Маурер. Це придало великого інтересу учасникам заходу. Адже професор В.М.Маурер відомий усім спеціалістам лісової галузі України та за її межами і володіє великим досвідом та аналітичними матеріалами лісівничої практики як у різних регіонах нашої країни, так і зарубіжжя.


Під час практичної частини семінару оглянуто велику кількість ділянок із різними методами лісовідтворення сосняків після рубок, процесів їх становлення та формування. Детально і зацікавлено на кожній ділянці велось обговорення різних аспектів лісогосподарської практики. Адже лісівники, як ніхто розуміють правила: «Якщо помилки в інших галузях можна відносно швидко виправити, то для виправлення помилок, допущених при відтворенні лісів, потрібні віки…» (Діллінг Гаузен, 1838 р.).

Також відбулося ознайомлення з тепличним господарством Ізяславського лісгоспу, комплексом з переробки шишок та іншими об’єктами лісогосподарського виробництва і соціально-виробничої бази.

Не менш зацікавлено пройшла пленарна частина семінару. Розглядали питання необхідності реалізації концептуальних засад реформування процесу відтворення лісів - тобто необхідність збільшення лісистості, осучаснення традиційного та запровадження екоадаптаційного і трансформаційного підходу до відтворення лісів.

Усі присутні погодилися, що для їх здійснення потрібні:

- політична воля керівництва держави – прийняття Державних Програм;

- осучаснення чинних нормативних і регламентуючих матеріалів відтворення лісів;

- забезпечення науково – обґрунтованих розробок, спрямованих на активне запровадження нових підходів до відтворення лісів;

- осучаснення наявної матеріально-технічної бази відтворення лісів з урахуванням пріоритетності природи лісу – насінництва, розсадництва, лісокультурного виробництва;

- розв’язання проблеми, пов’язаної з виділенням земель та фінансування робіт лісорозведення.

Перший заступник начальника, головний лісничий облуправління П.С.Золотий, голова Товариства лісівників області В.М.Хоптинець, директор ДП «Ізяславське ЛГ» П.І.Курельчук подякували учасникам заходу за активну участь у роботі семінару та щирі слова подяки висловили В.М.Мауреру за змістовні інформації, передовий досвід, які слугуватимуть ще тіснішому зв’язку науки і практики ведення лісового господарства.

Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ

29.10.2018

0 коммент.:

Дописати коментар