25 жовтня 2018

Гарна справа від лісівників Прилуччини



Рекреаційний пункт в урочищі Крупичпільському, що на Чернігівщині, дуже популярний серед туристів. Мало не щодня тут багатолюдно, а в святкові дні, як кажуть, яблуку ніде впасти. Відпочивають і місцеві, і подорожні.




Цей рекреаційний пункт у лісництві облаштували ще 2011 року. Тоді лісівники зробили все, щоб перебування відвідувачів у лісі стало цивілізованим і залишало у всіх тільки гарні враження. Встановили вбиральню, гойдалку, лавки зі столами, альтанки, мангал, місце для вогнища та великий сміттєвий контейнер. Загалом весь ансамбль споруд став суцільним декором з природних матеріалів. А інформаційні стенди на природоохоронну тематику ненав’язливо розповідали про правила поведінки в лісі та природу нашого краю.

– А нині вже настав час капітального ремонту цього популярного місця відпочинку, – розповідає директор державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» Андрій Данько. – Вирішили не прос­то відремонтувати, а зробити все по-новому. Можна сказати, поставили за мету збудували нову зону відпочинку. Територію рекреаційного пункту розділили на кілька відпочинкових зон: просто неба встановили два столи з деревного масиву, а два інші – під укриттям. Залишили залізний мангал для любителів шашлику, облаштувавши окремо місця для розведення багаття та під паркування автомобілів. Оновили інформаційний стенд із пам’яткою для відвідувачів. Не забули і про організацію відпочинку для малечі. Для дітей є гойдалка і велика пісочниця. Біля кожного столика та на вході в рекреацію встановили сім сміттєвих баків. Сподіваємося, що їх наявність спонукатиме відвідувачів після відпочинку залишати ліс у чистоті.

Як зазначив Андрій Данько, загалом в Ічнянському районі Чернігівщини на територіях Прилуцького лісгоспу створено сім подібних зон відпочинку, які відрізняються одна від одної тільки розмірами. Усі вони розташовані в лісі неподалік трас або у традиційно улюблених місцях відвідувачів. Встановлюють їх для того, щоб гості не йшли в лісову гущавину, не смітили там і не спричиняли пожеж, розпалюючи багаття.

– Коли ми самі визначаємо місце для вогню, то з більшою вірогідністю можемо гарантувати пожежну безпеку, – каже пожежний сторож лісгоспу Валерій Гарбуль. – Адже тут спеціально підготовлене місце для розведення вогню, довкола обкошуємо суху траву. Дбаємо, щоб відпочинок у лісі був максимально безпечним і зручним для людей. Разом з тим, просимо, щоб туристи не псували того, що зробили лісівники для їхнього ж комфорту.

До слова, альтанки та інші споруди на території відновленого рекреаційного пункту змайстровані власними силами і суто за кошти підприємства. І хоч це недешево, все одно лісівники Прилуччини й надалі створюватимуть нові рекреаційні пункти і оберігатимуть та відновлюватимуть ті, які вже діють. Бо усвідомлюють, що створення рекреаційних зон – один із ефективних методів запобігання лісовим пожежам, забрудненню лісів та забезпечення цивілізованого відпочинку людей.

Андрій Грудницький
Фото автора

«ЛВ» №9-10 2018р.

0 коммент.:

Дописати коментар