26 жовтня 2018

Осінні клопоти лісівників Кам'янеччини


Гаряча зараз пора в лісівників. У Кам’янець-Подільському лісовому господарстві стараються погожі осінні дні використати сповна. Завершують агротехнічні догляди за лісовими культурами, посівами й шкілками в розсадниках, висаджують вкорінені живці та сіянці декоративних порід в контейнери та відкритий ґрунт шкільних відділень.

Сприятливі кліматичні умови протягом вегетаційного періоду та вчасний догляд дозволили виростити достатню кількість якісного садивного матеріалу у відкритому ґрунті й в умовах контрольованого середовища та забезпечили добрий ріст і розвиток рослин на лісокультурних ділянках.

Головне завдання для лісівників підприємства осінньої пори — заготівля якісного насіння лісових порід. Для стимулювання та збереження врожаю насіння з покращеним спадковими ознаками на лісонасіннєвих ділянках дуба звичайного, модрини європейської та бука лісового проведено формування крон, профілактиктичні заходи з недопущення хвороб та шкідників. Суха погода серпня та вересня спричинили опадання несформованого насіння дуба звичайного, проте лісівники вишукують всі можливості, щоб максимально забезпечити потреби підприємства. Вже заготовлено майже 5 тонни жолудів, також припасли насіння бука, липи, горіхів.

Перш ніж розповісти про осінню посадку лісових культур, зазначимо, що річний обсяг їх створення виконали ще навесні, заліснивши 59,5 гектара площ. Також провели ремонт та доповнення молодих посадок на 85 гектарах. Останніми роками, зі зміною кліматичних особливостей, літні ділянки, що вийшли з-під суцільний рубань, стараємося заліснити восени, бо відсутність високих температур, нижча інтенсивність випаровування вологи та перебування саджанців в стані біологічного спокою дають кращу приживлюваність.

На тих ділянках, де неможливо провести осінню посадку, здійснюється очищення від порубкових решток, відповідно до лісорослинних умов готується грунт під посадки наступного року.

Цьогорічній осінній сезон посадки лісу першими на підприємстві розпочали працівники Маківського лісництва. Із залученням громадськості, спеціалістів лісгоспу, ветеранів лісництва та учнів Маківського НВК днями створено гектар лісових культур з сіянців дуба звичайного та модрини європейської.

Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ
26.10.2018

0 коммент.:

Дописати коментар