27 жовтня 2018

На шляху до електронного лісівництва в Україні



У Києві відбувся круглий стіл, організований “Лісовою вартою”, проектом WWF в Україні. Його тема — “Зниження ризику обігу незаконної деревини під час її транспортування”. За результатами обговорення вже незабаром на розгляд Верховної Ради винесуть законопроект про створення Єдиної інформаційної системи в галузі обігу деревини

Серед усього йдеться про введення конфіскації деревини та транспорту в разі виявлення деревини без відповідних супровідних документів.

Тема незаконного обігу деревини — важливий напрям праці WWF в Україні впродовж кількох останніх років. Круглий стіл став черговим значним кроком у цій справі.

Про що йдеться і чому це важливо

Покращення законодавства — один із шляхів, яким WWF в Україні намагається запровадити сталий та відповідальний підходи до ведення лісового господарства. Нагальним питанням тут є запуск ефективної системи контролю за перевезенням деревини за допомогою електронного обліку ведення лісових господарств. Якщо всі дії лісокористувачів одразу відбиватимуться в мережевій базі даних, це, звісно, значно зменшить простір для зловживань та порушень.

Це важлива складова електронного лісництва, яка забезпечила б максимальну прозорість у цій галузі.

Така централізована база даних в Україні вже є. Йдеться про Єдину державну систему електронного обліку деревини, яку ще з 2009 року запровадило в себе Державне агентство лісових ресурсів України. Підтримкою системи займається окреме держпідприємство - “Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" (ЛІАЦ).

Визначення лісосік, видача дозволів на вирубування, відновлення лісостанів, перевезення деревини — усе це фіксується операторами ЛІАЦ та вноситься у відкриту базу даних в інтернеті.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ 
 
Скандал міжнародного рівня, або Як крадуть український ліс 
15:32 16.07.2018
Утім, це лише початок довгого шляху до електронного лісництва. Система обліку ЛІАЦ застосовується лише щодо підприємств Державного агентства. Інші лісокористувачі цього робити не зобов’язані. Близько 30% лісосіки залишається поза обліком.


Нерозв'язаним залишається й питання, яке, власне, порушує “Лісова варта”: як краще поставити електронну систему обліку на службу громадським активістам?

У справі визначення незаконного вирубування систему ЛІАЦ на ділянках Держагентства вже може використати кожен небайдужий громадянин. Достатньо списати інформацію з бирок та клейм на колодах чи пеньках, ввести її в електронну базу даних та звірити з тим, що реально відбувається на лісосіках.

Однак як перевірити легальність тієї деревини, яку вже зрубали та кудись перевозять? Адже зупиняти вантажі активісти не мають юридичних прав, роздивитися номери клейм на ходу неможливо, а доступу до інтернету у віддалених заліснених регіонах може й не бути.

На круглому столі саме й обговорювали ці два найважливіших моменти: запровадження системи обліку для всіх лісокористувачів та її адаптація для ефективного правозастосування за допомогою залучення простих громадян.


Що ми пропонуємо

Нинішня система електронного контролю за обігом лісопродукції, яку представив гендиректор ЛІАЦ Віктор Мельниченко, — це дуже добре, але цього недостатньо. Тим паче, що в цьому випадку Держагентство лісових ресурсів контролює саме себе.

Потрібна універсальна незалежна система обліку, яка б діяла для всіх і давала б дієві механізми для громадського контролю на всіх рівнях лісозаготівлі. А також слід забезпечити її ефективне функціонування відповідними законами.

Зі свого боку, “Лісова варта” представила проект спеціальної гарячої лінії для активістів, яка б могла пришвидшити процес перевірки легальності деревини. Його суть полягає в тому, що перевезення деревини з територій усіх лісокористувачів України має одразу відбиватися в мережевій базі даних, до якої би мали доступ оператори спеціальних колл-центрів поліції — гарячої лінії. Відповідно, будь-хто із громадян міг би зателефонувати туди й уточнити щодо будь-якого лісовоза, який курсує дорогами країни. Якщо даних щодо конкретного транспорту оператор не має, він скеровував би найближчий патруль для його затримання. Проект розробив консультант “Варти” Євгеній Хань.

А забезпечити ефективне правозастосування в цих питаннях та підвести правову базу під створення універсальної системи обліку має законопроект, ініційований народним депутатом Остапом Єднаком.

Що за закон?

Перший варіант закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження Єдиної інформаційної системи в галузі обігу деревини” вже виносився Остапом Єднаком на обговорення у Верховній Раді. Тепер за результатами круглого столу законопроект буде допрацьовано та знову винесено на розгляд депутатів вже найближчими тижнями. Відповідні пропозиції від “Лісової варти” щодо удосконалення законодавчої бази вніс юридичний консультант проекту Олег Сторчоус.

За словами Остапа Єднака, “новий закон має врегулювати усі нечіткі моменти та дозволити ширше та ефективніше застосовувати нинішній електронний облік для моніторингу та контролю перевезень деревини. Зокрема, поліція зможе конфісковувати всю виявлену нелегальну деревину, а також затриманий транспортний засіб”.

Головні пропозиції законопроекту:
  • - забезпечити належне юридичне обґрунтування механізму державного та громадського моніторингу за перевезенням необробленої деревини;
  • - поширити електронний облік на всіх постійних лісокористувачів;
  • - об’єднати усі нинішні та запропоновані механізми електронного обліку та громадського контролю на єдиному веб-порталі;
  • - запровадити жорсткі санкції та штрафи за виявленні в процесі обліку та моніторингу порушення.
Координатор проекту “Лісова варта” Дмитро Карабчук наголосив: “Об’єднана і юридично грамотна система контролю дозволить перевести громадський контроль у цивілізоване русло, щоб все відбувалося з належним обґрунтуванням, за належною процедурою, а не у формі “робінгудських наскоків”.

Утім, як зауважив національний представник Лісової наглядової ради (FSC) в Україні Павло Кравець, “розроблення закону — лише перший крок. Важливе питання полягає в тому, як ухвалити всі підзвітні акти і ввести закон в дію не гальмуючи працю нинішньої системи лісоуправління”.

Фото з відкритих джерел


World Wide Fund

Всесвітній фонд природи
12:39 26.10.2018 

0 коммент.:

Дописати коментар