24 жовтня 2018

Як і де збирати гриби



Зараз саме час збору грибів. В Україні повно грибних місць. Гриби в Україні збирати люблять і вміють. Але на жаль, в ЗМІ все частіше з'являються новини про отруєння і навіть про летальні випадки, причина тому отруєння грибами. Як зібрати і багатий урожай, і зберегти здоров'я?

Обов'язково

ніж для зрізу грибів;

засоби зв'язку, не забувайте, що мобільний зв'язок може не працювати глибоко в лісі; компас;

одяг, в якій буде зручно пройти велику відстань; запас води та їжі;

аптечку із засобами для обробки і перев'язки ран, а також іншими медикаментами за показаннями.

Поради та рекомендації

Гриби збирають зранку. По-перше, потрібно встигнути до інших грибників, а по-друге, у вас є час на те, щоб заблукавши знайти дорогу з лісу. Це, звичайно, найгірший варіант, але його теж треба враховувати.



Новачкам краще вирушати за грибами в супроводі компаньйона. Звичайно ж досвідченого. Він допоможе відрізнити їстівні гриби від отруйних, покаже грибні місця і розповість, як правильно вести себе в лісі. Для недосвідчений грибника така прогулянка може бути небезпечною, якщо заздалегідь не ознайомитися з технікою їх збору та заходами безпеки.

Головне правило - збирати гриби в лісі. Вони можуть рости і в іншій місцевості, але саме лісові представники безпечні для здоров'я. Є кілька місць, де гриби знайти можна, а збирати їх не рекомендується: на узбіччях автомобільних доріг; поблизу полів, де можуть бути внесені небезпечні пестициди; в штучних посадках, розташованих між полями; поруч зі смітниками, кладовищами, могильниками, полігонами відходів.

Намагайтеся не віддалятися від стежок або залишати орієнтири на своєму шляху. Звичайно, в людних місцях урожай буде менш значним, ніж у віддаленій місцевості, але збирати його буде набагато безпечніше. Гриби краще рости поблизу дерев і на відкритих галявинах. Уздовж доріг вони знаходяться в меншій кількості, особливо в тій місцевості, куди часто заходять люди.



В останні роки почастішали випадки отруєнь грибами. Пов'язано це багато в чому з погіршенням екології, забрудненням лісів, наслідок - здатністю грибів накопичувати в собі і концентрувати важкі метали. До того ж мутаціями деяких видів і збільшення популяції неїстівних плодових тіл.

Багато грибники кажуть про те, що в лісах зараз багато блідої поганки. Так як цей гриб дуже отруйний, отруйні навіть його спори, хороші гриби в радіусі 50 метрів від цієї галявини швидше за все заражені ними. Збирати там гриби не можна. Це великий ризик.

Ніколи не вживайте в їжу грибів, яких ви не знаєте, чи в яких сумніваєтеся. Всього 30 грамів блідої поганки є смертельною дозою дорослої людини. А цілий гриб вб'є 3-4 людини. Протиотрут немає. Лікування шалено дороге, правда, нетривале. Тому що рідко ефективне. І напевно залишає того, хто виживає, інвалідом на все життя.



Симптоми отруєння проявляються лише через 24 - 48 годин, коли вже лікування швидше за все, марне і зміни печінки з нирками є незворотніми.

Кожен гриб, принесений з лісу, потрібно уважно оглянути самостійно або під наглядом досвідченого грибника. Уламки, ніжки потрібно викидати. Виварювання кілька годин, вимочування, варіння з цибулею, все це нісенітниця.

Запам'ятайте раз і назавжди, ніколи не купуйте гриби з рук. Сушені гриби тим більше. Сьогодні дуже багато стихійних ринків, продають на трасах уздовж дороги і свіжі і сушені гриби. Що насушила бабуся, і який шматочок отруйного гриба випадково або спеціально виявився на купленій зв'язці - вам вже ніхто не розповість. Бліда поганка, наприклад, однаково отруйна в абсолютно будь-якому вигляді в будь-якій кількості.

Небезпечні і умовно-їстівні гриби. Наприклад, такі як свинушки. З недавнього часу в усьому світі, вони визнані отруйними. Їх отрута - уповільнена бомба, він змінює структуру крові. Такі гриби мають властивість накопичувати лектин в організмі, пересаджуючи з'єднання з еритроцита на еритроцит, і не виводити їх з організму. Накопичена доза в будь-який час здасться банальною алергією, на яку не завжди звертають увагу, а за нею - гострою нирковою недостатністю.



Порадники тут не потрібні. Випадкові знайомі, перехожі грибники в лісі, які стверджують, що гриб хороший, це ризик. Якщо ви знайшли гриб, але не впевнені в ньому - найкраще залиште його там, де знайшли. Але для міцних знань і впевненості в майбутньому, заберіть гриб з собою, склавши в окремий пакет. Проконсультуватися з фахівцем, який більш досвідчений. Можна віднести гриб в лабораторію і дізнатися напевно, що це і є небезпечним гриб.

Ніколи не не беріть отруйні гриби руками і не зрізайте їх ножем, яким зрізуєте їстівні. Не облизувати пальці і не їжте немитими руками в лісі.



Готування грибів, справа теж не проста. При обробці і приготуванні грибів контролюйте кілька разів - під час сортування, миття, чищення після варіння. При маринуванні - ретельно очищайте від будь-яких зовнішніх забруднень, шматочків землі, соснових голок, трави. Уникнете проблем з вибухаючими банками і ботулізму.

Так само важливо обробляйте гриби відразу. Приїхали додому відразу сортуйте, очищайте, мийте і варіть. Смажити, солити можна вже і на наступний день. Як і маринувати. Гриби починають псуватися дуже швидко, можна отримати харчове отруєння навіть від найпростіших і благородних видів, а також цвілі. У сирому вигляді не можна вживати ніякі гриби, крім магазинних печериць.

Якщо досвіду у вас немає, а проконтролювати нікому, краще не збирайте гриби. Це небезпечно і недбалість у цій справі -смертельна.

24 жовтня 2018, 4:00

0 коммент.:

Дописати коментар