16 квітня 2020

Лісівники Черкащини: про діяльність, соціальну складову та співпрацю з громадами



Що роблять, окрім садіння та заготівлі лісу? Скільки людей працює в лісовій галузі та дотичних до неї напрямках? Яка соціальна складова у діяльності лісівників? Відповіді на ці та інші питання лісівники надають у цифрах за останні п’ять років.
  • Починаючи з 2015 року, лісова галузь Черкащини не має державного фінансування – держлісгоспи висаджують ліси, проводять заходи з їх догляду, охорони та захисту за кошти, отримані з лісогосподарської діяльності.
  • У лісовій галузі області працює 1570 осіб, ще близько 3000 працівників задіяні на підрядних лісогосподарських роботах.
  • У держлісгоспах вирощено 48 мільйонів сіянців основних та супутніх лісоутворюючих порід; висаджено понад 7,7 тисяч гектарів лісів. Вирощено майже мільйон одиниць декоративного посадматеріалу для озеленення.
  • На ведення лісового господарства спрямовано 2,7 мільярдів гривень.
  • На охорону лісів від пожеж витрачено 48 мільйонів гривень. Для захисту лісів від пожеж у держлісгоспах функціонують 26 лісових пожежних станцій, 32 пожежні автомобілі, 50 мотопомп, 17 пожежних модулів, 14 телевізійних систем відеоспостереження та 5 квадрокоптерів. Облаштовано понад 10 тисяч кілометрів мінералізованих смуг, на 50 тисячах кілометрів проведено догляди за мінералізованими смугами. Протягом останніх п’яти років не допущено великих лісових пожеж, а середня площа пожежі коливається в межах 0,2 – 0,4 га, що свідчить про вчасне реагування та локалізацію загорань.
  • На боротьбу з шкідниками та хворобами лісу витрачено 2 мільйони гривень.
  • Працівниками державної лісової охорони проведено 6,5 тисяч рейдів з охорони лісового та мисливського фонду для виявлення лісопорушень.
  • Держлісгоспи використовують річний приріст на 65-70%, що свідчить про невиснажливе користування лісами Черкащини, у той час як у розвинених країнах (Швейцарія, Фінляндія, Австрія, Швеція) використання річного приросту досягає 80-90%.
  • До бюджетів усіх рівнів сплачено податків, зборів та єдиного соціального внеску 1,5 мільярда гривень, з них 370 мільйонів – до місцевих бюджетів
  • Облаштовано 235 кілометрів лісових доріг, при ремонті яких зазвичай враховується соціальна складова (для зручності та скорочення пересування між сільськими населеними пунктами).
  • У лісах функціонує понад 200 рекреаційних пунктів, які постійно доглядають та оновлюють працівники держлісгоспів.
  • Відновлено та облаштовано 36 лісових джерел та криничок.
  • Розвивається лісовий туризм — відкрито 10 еколого-просвітницьких стежок у лісах та нанесено їх маршрути на карту
  • За постійної лісівничої підтримки в області функціонує 13 шкільних лісництв, де щороку навчаються понад 300 школярів.
  • У просвітницькій акції з висаджування лісів протягом останніх п’яти років взяли участь понад 24 тисячі представників громадськості, школярів, студентства, представників органів місцевого самоврядування, керівників виконавчої влади.Проведено 867 консультацій з громадськістю, робочих виїзних зустрічей, з метою ознайомлення з лісогосподарською діяльністю.
  • Держлісгоспи продовжують надавати допомогу військовим формуванням Збройних сил України у вигляді пиломатеріалів, дров, речей першої необхідності, амуніції, матеріалів для облаштування побутових умов військових, продуктів харчування. З початку військових дій на Сході колективами лісгоспів перераховано 5,2 мільйони гривень на підвищення обороноздатності країни та безпосередньо на потреби українських військовослужбовців. У держлісгоспах сформовані списки з переліком учасників АТО, ООС, які проживають в зоні діяльності кожного підприємства. Напередодні нового опалювального сезону лісгоспи організовують роботи із забезпечення дровами паливними учасників антитерористичної операції. Лісівники Черкащини брали безпосередню участь у будівництві фортифікаційних споруд на Сході країни.
  • У разі виникнення непередбачуваних, надзвичайних ситуацій лісівники завжди реагують на проблеми громад – розчищають від снігопадів дороги, допомагають подолати наслідки сніголамів в населених пунктах, допомагають в облаштуванні дитячих майданчиків, зупинок, історичних об’єктів та важливих для громади пам`яток історії та культури.
  • Щороку держлісгоспи допомагають озеленювати десятки соціальнихзакладів по всій області – дитячі садки, школи, інтернати, лікарні.
  • В умовах карантину та поширення коронавірусу лісівники реагують на звернення районних лікарень про надання допомоги.

Над усіма цими напрямки триває робота щоденно, а в громадах добре знають, куди звертатися за допомогою у разі потреби. Є сподівання, що так буде і надалі, а лісівники матимуть змогу бути надійною опорою для громад.

Пресслужба Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства

0 коммент.:

Дописати коментар