10 липня 2015

Чиї бурштинові сліди замітає в керівник Житомирської міліції?

Копальні бурштину в північних районах Житомирщини вже давно стали топ-темою для багатьох мас-медіа не лише обласного, а й загальнодержавного рівня. Постійна увага журналістів не відлякує шукачів сонячного каміння. Люди навіть дають коментарі і розповідають, скільки в день можна заробити на таких промислах. 

Через таку увагу в медіа до проблем багатих на бурштин областей не можуть мовчати і високопосадовці. Президент Петро Порошенко, Прем’єр Арсеній Яценюк та Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков один поперед одного висловлювали заяви стосовно того, що із незаконним видобутком бурштину треба покінчити. Прем’єр сказав, що чекає пропозицій від місцевої влади, а Президент минулого тижня пообіцяв, що приїде на Житомирщину і покаже, хто «кришує» бурштин.


У Житомирській області одразу розпочалася імітація активної боротьби із незаконним видобутком бурштину. Голова ОДА Сергвій Машковський та силовики поїхали в Олевськ, насварилися на місцеву владу і показали для Києва, що на Житомирщині воюють з бурштиношукачами.

Вчора, 9 липня, міліція прозвітувала про те, що незаконні копальні бурштину не працюють у жодному районі області. Начальник УМВС України в області Валерій Рудик наголосив: «За останні півтора місяці (саме стільки часу я працюю в області) нам вдалося зупинити цей руйнівний для навколишнього середовища процес».

Того ж самого дня на Волині прикордонники затримали чоловіка, який намагався вивезти за українсько-польський кордон 4,5 кг бурштину у своєму автомобілі. Можливо, це збіг обставин, але попри гучні заяви можновладців контрабанда бурштину приносить шалені прибутки.

Валерій Рудик продовжує дивувати винахідливістю. У своєму коментарі журналістам він повідомив, що міліція ініціює перед обласною радою та іншими органами місцевого самоврядування розробку програм з рекультивації земель, пошкоджених через незаконний видобуток бурштину. 

Як відомо, реалізація програм потребує фінансування. Теоретично депутати можуть виділити на ці потреби кошти, але де їх взяти. Невже керівник обласної міліції не розуміє, що зараз не лише на Житомирщині, а й у всій державі інші пріоритети. Щоб профінансувати рекультивацію земель, потрібно перерозподілити гроші, тобто забрати їх з інших програм. Жертвами цього можуть стати діти, для яких немає грошей на оздоровлення, поранені в зоні АТО військовослужбовці, люди, які роками стоять в черзі на житло.

Окрім цього, заява Валерія Рудика виглядає дивно з точки зору його адекватності як керівника міліції обласного рівня. Чому правоохоронці опікуються рекультивацією? Це прерогатива екологів. Очевидно, в такий спосіб міліція має намір замести сліди злочинних дій криміналітету та свої власні. На нелегальні бурштинові копальні закривали очі і продовжують це робити правоохоронці та місцева влада. А тепер у них з’явиться можливість це все приховати. Міліція звітуватиме, що варвари вирізали ліс, завдали шкоду землі, а ми це все відновлюємо. Тоді взагалі неможливо порахувати, скільки викопали бурштину, на яку суму отримали прибуток і якушкоду завдали.


Таким чином, разом із міліцією покриває незаконний видобуток сонячного каміння і Сергій Машковський. Він пропонує головам РДА написати заяви на звільнення, якщо вони не можуть викорінити незаконний видобуток бурштину. А потім прозвітує в Кабміні: провели в області стільки-то нарад і взагалі ще 9 липня у нас бурштин не видобувають. Але для місцевих жителів у поліських селах це єдиний заробіток і занадто велика спокуса, аби вранці на велосипеді чи мотоциклі знову не приїхати на Клондайк (так копальні називають місцеві в Олевському районі).

А ще нардеп Борислав Розенблат багато розповідає про законопроект, який легалізує видобуток бурштину. Та чи можливо це взагалі? Занадто цінна і дорога копалина, щоб вправити її в законодавчі рамки.

Поки на Житомирщині граються словами, Президент сьогодні впевнено заявив: «Операції із затримання злочинців, які забезпечують фінансування кримінального світу незаконним видобутком бурштину, будуть завершені на наступному тижні».

Але ж у Житомирську область він так і не доїхав і не показав, хто тут «кришує» цю справу, а вже готовий всіх пов’язати і поставити крапку. 

Затримають одних злочинців, видобувати бурштин будуть інші. А під ярлик «рекультивація земель» можна приховати нові копальні, від яких вигоду отримає влада та міліція і не лише на рівні району, а й області.

http://zhitomir-online.com/top_news/42610-chyyi-burshtynovi-slidy-zamitaye-v-kerivnyk-zhytomyrskoyi-miliciyi.html

0 коммент.:

Дописати коментар