30 липня 2015

Дрова — у тирсу, тирсу — в річку

Світлана ІСАЧЕНКО, «Урядовий кур’єр»

ЛІСФОНД. Буковина так і не дочекалася обіцяних владою і громадськими активістами конкретних викривальних справ із контрабанди й розкрадання лісу.

Гучні розмови про чорних лісорубів, вагони з краденою деревиною і високоякісним пиловником під виглядом дров на кордоні щоразу виявляються лише струсом повітря. Правоохоронці й митники демонструють боротьбу із дрібним самовільним вирубуванням та зупинку однієї експортної партії продукції лісозаготівель, де у документах вказано дрова смерекові, а завантажено дрова березові.

Держлісгоспи навіть вирішили викликати вогонь на себе і звернулися до Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області із проханням провести перевірку щодо ймовірних лісопорушень на території держлісфонду. Встановлено, що лісогосподарську діяльність ведуть на належному рівні, з дотриманням вимог чинного законодавства та на основі безперервного не-виснажливого і раціонального лісокористування.

Проблему вивезення кругляку за межі країни розв’язав мораторій на експорт необробленої деревини.

«Ми, екологи, завжди виступали за те, щоб в області не вирубували лісів і розвивали поглиблену переробку деревини», — каже громадський діяч Марина Коняк, яка разом з колегами, деревопереробни-ками та окремими народними депутатами від Буковини домагалася ухвалення в парламенті цього закону. Проте місцеві деревопере-робники зізнаються, що не в змозі забрати на свої потужності весь обсяг лісозаготівель.

Найближчим часом в області не передбачено відкриття підприємств, які б забезпечили переробку річного надлишку 238,4 тисячі кубометрів технологічної сировини та паливних дров. Збути цей сортимент лісосировини на центральних спецторгах лісгоспам щастить не завжди.

За інформацією департаменту економіки Чернівецької ОДА, є ще нікому не потрібних 55 тисяч кубометрів відходів лісозаготівель та лісопиляння, хоч область щороку нарощує виробництво із цієї сировини паливних брикетів та гранул із технічної деревини. Розвернутися на повну потужність не дає змоги ринок альтернативної теплоенергетики: наявні в області твердопаливні котли можуть спожити тільки 6% вироблених пелет та брикетів за мінімальної потужності їх виробництва.

Із тієї самої причини — диктату ринку збуту — більшість деревопереробних підприємств краю хоче взяти тільки ділову деревину. Потреба у пиловнику нині в 1,7 раза перевищує пропозицію. Деякі приватні підприємства його купують не для переробки, а для перепродажу, зокрема за кордон.

Вирівняти баланс на лісосировинному ринку області взялися лісгоспи. Нарощувати власні потужності для перероблення неліквідної деревини — один із напрямів їхньої роботи.

http://ukurier.gov.ua

0 коммент.:

Дописати коментар