19 липня 2015

«Закон Єднака» відкрив шлях схемі на сотні мільйонів доларів

17 липня 2015
Президент Порошенко 7 липня 2015 року підписав Закон України №1362 «Про внесення змін до Закону "Про Особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підпріємніцької двчльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів "Щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді».

З одного боку, документ нібито покликаний підтримати вітчизняного виробника і забезпечити його сировиною. З іншого, в умовах складної економічної ситуації, незрозуміло, яким чином цей самий виробник зможе наростити свої потужності і оновити обладнання для виготовлення якісної продукції на експорт.



Показники минулого 2014 року говорять про те, що наш виробник не просто в повній мірі забезпечений сировиною, але навіть не в змозі повністю його викупити на проведених аукціонах. Так, на аукціонних торгах було куплено трохи більше 61% із запропонованих 100% необробленої деревини. При цьому в тому ж 2014 році сума експорту деревини склала 1,26 млрд дол.

У підсумку через такий Закон України і її бюджет вже втрачають зовнішні ринки збуту продукції і невідомо, чи зможуть з часом компенсувати такі прогалини. Тому що ніяких гарантій того, що в України будуть купувати готову продукцію немає. Швидше всього, навіть така перспектива виглядає дуже хмарною і ні ЄС, ні, тим більше, російський ринок в нинішніх умовах не стане закуповувати таку кількість продукції.



Одним з авторів закону і головним ініціатором його прийняття, є Остап Еднак. Той самий нардеп, який активно налагоджував корупційні схеми в українському лісгоспі і заробляв по десять і більше тисяч гривень на кожній тисячі кубометрів дерева, списуючи елітні сорти як «дерево різних сортів». Саме він, за словами голови одного з обласних управлінь лісгоспу, опрацьовуючи грунт для діяльності свежеподпісанного Закону «зустрічався з кожним головою облуправлінь лісгоспів і обговорював можливість побудови великої схеми - на зразок тих, які працювали при Януковичі». (Детальніше про це можна почитати тут: http://www.lesovod.org.ua/node/24865).

 Цей самий Єднак ну дуже вже зацікавлений у прийнятті розробленого ним закону. Адже тепер на черзі стоять ще два цікавих законопроекту його авторства: № 2617 «Про внесення змін до розділу ХХ" Перехідні положення "Податкового кодексу відносно особливого оподаткування операцій з ввезення на митну теріторію України та постачання на мітній территории України деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва» і № 2618 «Про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та Перехідні положення "Митного кодексу стосовно особливого оподаткування ввізним митом деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва», які зареєстровані у Верховній Раді України у квітні цього року. Станом на початок липня до них вносяться правки, але, враховуючи вже прийнятий «закон Єднака» №1362, немає сумнівів, що процес піде дуже швидко і обидва ці законопроекту будуть незабаром прийняті.

А це, в умовах неможливості українським виробником обробляти «звалилися» на них мільйони кубометрів сировини, є ланкою величезного корупційного ланцюжка.

Адже ці законопроекти передбачають звільнення від оподаткування ПДВ та ввізним митом до 1 січня 2017 року деревообробного обладнання за кодами 8465 і 8419 32 00 00 УКТ ЗЕД. Простіше кажучи це означає, що зовсім скоро конкретні особи зможуть сповна скористатися такою пільгою. Зокрема і Остап Єднак, враховуючи, що він тривалий час був не тільки директором ТОВ «ДЛХ Нордіск Дерево» в Черкаській області, а й в цілому активним бізнес-гравцем ринку деревообробки. При чому, не один рік, і досить успішним.

 Зокрема, перед тим як потрапити в парламент в 2014-му він був директором ТОВ «Інтервудкоммерц». Профіль фірми - закупівля і продаж лісо- та пиломатеріалів. З одного боку нардеп, здається, виявився на своєму місці і займається своєю справою. З іншого - абсолютно ясно, що людина, яка вже була викрита у корупційних схемах з лісом, потрапивши у вищий законодавчий орган і перебуваючи у фракції з високою довірою населення та представництвом у парламенті, явно захоче скористатися таким станом справ і нажитися «звільнилася» експортної деревиною на сотні мільйонів доларів. Навряд чи про те, яку «старанну роботу» в інтересах малого та середнього бізнесу розгорнув 17-й номер їх списку, знають в партії «Самопоміч», у фракції якої знаходиться Еднак.

 Своє обурення висловлюють, звичайно ж, і експортери необроблених лісо- та пиломатеріалів. Один з представників цього бізнесу розповів, що коли законопроект приймався парламентом - у лютому 2015-го в першому читанні, по суті, йшла війна бізнес-інтересів: «По секрету нам було сказано, що в лобіюванні закону в Раді нібито беруть активну участь однопартійці голови комітету по боротьбі з корупцією Єгора Соболєва. Тому шансів у нас просто не було ніяких. Всім нам ясно, що закон адже ніяк не вплине на зниження корупції в секторі. Навпаки, її стане на порядок більше, а ринок буде монополізований парою конкретних підприємств. Як у нас це часто буває в країні. До того ж, існує ризик, у зв'язку з його підписанням, порушення міжнародних зобов'язань України перед Світовою організацією торгівлі та Євросоюзом. І якщо не втрутиться ЄС і експортерам все-таки закриють доступ на зовнішні ринки, не тільки вони (експортери), а й український бюджет втратить сотні мільйонів доходів».

Саме тому навколо підписання було стільки метушні, суднових позовів, законодавчих порушень, і навіть порушень конституційних. (Детальніше можна прочитати тут: http://interfax.com.ua/news/economic/276559.html).

 На поточний же момент два дуже необхідних для цієї схеми законопроекту знаходяться в завершальній стадії їх прийняття. При цьому, ніякого конкретного плану дій з розвитку українського виробника ніхто не озвучив - тільки загальні фрази без якого-небудь конкретного плану. А оскільки для широкої громадськості тема лісового господарства в принципі є незрозумілою, і в ній не фігурують гучні прізвища чиновників часів президентства Януковича, мабуть, вона залишиться без належної уваги як ЗМІ, так і українців в цілому. Хоча мова йде про сотні мільйонів доларів, які найближчі півтора року будуть осідати в конкретних кишенях. І, враховуючи податкові пільги на цей період, українському бюджету не дістанеться з них ні копійки...

Ігор Семко

http://glavnoe.ua/articles/a10169

Не здивуюся, як сприйнявши смак корупції Лесовод перекладе проблему з хворої голови на здорову. (Зауважте, тут зовсім не сказано - із Єднака на Держлісагентство - це Ви самі домислили).

0 коммент.:

Дописати коментар