26 липня 2015

Лісова прокладка

Я вважаю, що читач новин лісової тематики має право на якісне та своєчасне інформування з цього питання. І ніякі прокладки йому не потрібні (на кшалт озвучених Миколою Томенком). 

Однією з таких прокладок, на моє переконання, є сайт "Український лєсовод". Як міфічний Робін Гуд Головний Редактор цього інтернет-видання краде у багатих (читай сайтів, власники яких витрачають власні та й немалі гроші на виплату гонорарів реальним авторам статей, копірайтерам, дизайнерам, фотографам), та дає бідним. 

Читачам "УЛ" не потрібно годинами моніторити контент відомих сайтів, працювати з пошуковими системами-роботами. Заходь та читай крадене.  

Але це ще не все - який ж продаж (в даному випадку інформації) без upsell (допродажу, як у МакДоннальдс - до Coca Cola пиріжок бажаєте?).

В нашому випадку - неперевершених коментарів Головного Редактора сайту. І обов'язково на початку статті, в кінці просто банально не будуть читати. Це щоб налаштувати читача на свій лад - "Я Святецьку знаю - хороша людина...", "На жаль автора не знаю, але думки його...", "Далі не читав, просто шкода витраченого часу...", "Я статтю ще не вичитав, багато слів злиплися...". 

Мені це нагадує нові поліцейські машини - їздять із ввікнутими коли треба і не треба мигалками, не для того щоб жах на бандитів наводити чи користь суспільству приносити - а для того, щоб люди бачили, що машини є. Що гроші платників податків на нову Поліцію в умовах кризи не дарма витратили. 

Або ще приклад - одягли працівників ЖЕКа, що ходять по подвіррю "заколачуючи груші" подалі від дорожнього руху, у люмінісцентні накидки-жилети (вночі аж світяться). Не для того, щоб на жеківців випадково машина не наїхала (яка там на газонах движуха?), а щоб власники квартир своєчасно платили за комунальні послуги та не задавали зайвих питань, на що пішли гроші.



Ось і ходить такий собі Головний Редактор "Українського лєсовода" (із мигалками на голові та у люмінісцентному жилеті) по широким шпальтам чужих статей Інтернету, і підсвічує. А без цього про нього ніхто б і не знав. Чи я не правий? Чи давно ви читали його авторські статті? Із класики - "Спёкся, мэтр Калиостро". Світове світило, яке продовжує вчити своїх студентів, давно не практикує? Давайте попросимо Барона Мюнтхаузена довести свою міць та знову політати на ядрі, як це в кінці фільму "Все той же Мюнтхаузен" робить неперевершений актор Янковський. Спитаємо мовою східного сожителя "А вам слабо?"

Краще б було назвати сайт "Український лєсовод" блогом - наприклад Попковський блог ("Вот как наша фамилия зазвучала" - із к/ф "Весна на Зарічній вулиці"), або використовувати для своїх опусів соціальні мережі. Аде це не підходить з двох причин:

У першому випадку - автору потрібно якось обгрунтувати інвестиції світового банку. А вони просто на Попковський блог, а тим паче соцмережі витрачати кровно зароблені гроші не будуть.

А в другому випадку - Головний Редактор не зможе вільно, як модератор, оперативно блокувати показ негативних коментарів та приховувати антилайки (чи там здається - "не подобається", вибачте, я не користувач соцмереж). А так собі на сайті "УЛ" хороші (?!) коментарі залишаються, а погані - просто не оприлюднюються. І у відвідувача сайту складається враження - ОДОБРЯМС, всі підтримують висловлені Головним Редактором коментарі до статей. До редакційного акаунту мають доступ лише перевірені "партійці" (члени РСДРП(б) із 1905 року :) ). Підбірка висмикнутих із Інтернету статей заточена лише під редакційну політику його "Карабаса Барабаса", який, як досвідчений ляльковод, смикає за мислимі та немислимі ринви.

До речі, про липову експертність Головного Редактора. Невже Ви вважаєте, що якщо сфотографуватися на фоні "Мони Лізи", Ви станете Леонардо да Вінчі? Чи як пробіжити з Борзовим стометрівку станете відомим спортсменом? Чи якщо скажете "Да знаю я Барака Обаму, Петра Поршенка, Біла Гейтса, Андрія Шевченка тощо" ваш рейтинг від цього виросте? Ви ж не Катя Осадча. Знати у її розумінні - це зустрітись і поговорити, а у Вашому випадку - побачити по телевізору.

Оці зауваження, думаю, підуть на користь "Українському лєсоводу". 

Стосовно ймовірної критики на адресу цієї статті доморощених бомбістів: "Нашого вождя зобижають!" - А хіба Ви, захисники, не хочете, що сайт "УЛ" був кращим. А хіба хтось із його читачів не бажає, щоб "Український лєсовод" був кращим? 

Якшо не хочете - тоді вся ваша критика на адресу цієї статті піде Українському лєсоводу під хвіст - як не пронос, так золотуха. Який сайт, такі й у нього прихильники - ви варті одне одного.


1 коментар:

  1. Прихильник "Українського лєсовода" написав листа Головному Редактору сайту lesovod.org.ua: - Я хотів би зареєструватися на Вашому сайті разом з моєю собакою. Вона добре вихована, звичайно, не завдасть клопоту. Ви не заперечуєте?
    Отримав від М.П. відповідь:
    - Я утримую сайт протягом багатьох років і ніколи жодна собака не вкрала мої статті. Я ніколи не викликав поліцію через те, що собака напилася, читаючи мої опуси, і почала скандалити (гавкотіти) посеред ночі. І ніколи не траплялося, що б собака написала на сайті нелицеприємний мені коментар. Тому з радістю вітаю собаку, і якщо вона поручиться за Вас - Ви також можете зареєструватися на моєму сайті.

    ВідповістиВидалити