10 липня 2015

Екологічна ситуація на місцях видобутку бурштину

10.07.2015 16:10

Сьогодні, 10 липня, на міжвідомчій робочій нараді з питань протидії незаконному видобутку бурштину на території Житомирської області були підняті проблеми, що стосуються наслідків цієї діяльності для екосистеми області.



Як повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський, станом на сьогодні зафіксовано пошкоджень лісу площею до 200 гектарів. Лісовим підприємствам ці втрати коштували близько 1 млн грн. Проте це тільки розміри тих ділянок, на яких безпосередньо відбувається видобуток бурштину та знищуються лісові масиви. Є також зона навколо цих місць, де перебування, відпочинок, ночівля тисяч людей не пройде безслідно. За попередніми підрахунками, які відбувалися на місцях видобутку бурштину в Олевському районі, потрібно біля 400 тис. грн на гектар, щоб довести ці місця до того стану, в якому вони були – очистити територію, прокласти дороги для техніки, провести ґрунтові роботи, насадити дерева та ще багато інших процедур.

Враховуючи те, що сьогодні велика пожежна небезпека у лісі у зв’язку з погодними умовами, органи УМВС України в Житомирській області, керуючись розпорядженням голови Житомирської ОДА, мають право не пропускати у ліси будь-який транспорт, крім лісовозного та пожежного.
Працівниками екологічної інспекції спільно з працівниками міліції та Служби безпеки у Житомирській області здійснюються рейди на місця видобутку бурштину, вилучаються механічні засоби (мотопомпи, рукави) та виписуються протоколи щодо порушення використання земель.

За словами начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Богдана Гнатюка, останнім часом відмічається зменшення видобутку бурштину ручним способом і зовсім відсутній видобуток за допомогою техніки.

Відповідно до Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», для оголошення території найбільшого видобутку бурштину зоною екологічного ризику з 5 можливих підстав наявні 3: виникнення реальної загрози навколишньому природному середовищу; негативні зміни, що сталися в навколишньому природному середовищі на значній території, що неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави; негативні зміни, які суттєво обмежують або виключають можливість проведення господарської діяльності на відповідній території. Таке рішення щодо оголошення окремих територій Олевського району зоною екологічної ситуації може бути прийняте Кабінетом міністрів за поданням обласної державної адміністрації.

«Робота стосовно незаконного видобутку бурштину повинна бути системною, – наголосив голова Житомирської ОДА Сергій Машковський. – Лише тоді ми отримаємо результат».

Сергій Машковський дав доручення присутнім на нараді керівникам райдержадміністрацій та установ продовжити роботу міжвідомчих груп у районах, підготувати необхідні матеріали стосовно відновлення земель, забезпечити аналіз та результати щодо радіологічного стану на місцях видобутку та вживати всіх методів впливу в межах компетенції щодо припинення видобутку бурштину.

http://oda.zt.gov.ua/ekologichna-situacziya-na-misczyax-vidobutku-burshti


0 коммент.:

Дописати коментар